vezi galerie foto (10 foto)
Pr. Dumitru Zamisnicu
"Poporul nostru n-a rezistat de-a lungul veacurilor prin numărul mare de locuitori - ca rasele galbene; nici prin democrație - ca elinii; nici prin puterea armelor și a dreptului - ca romanii; nici prin iscusința tehnicii - ca alte neamuri. Poporul nostru s-a salvat întotdeauna prin credință."
  • 14 Octombrie 1910
  • Erbiceni, Iași
  • preot
  • 8 ani
  • Iași, Galați, Aiud, Ostrov, Socola
  • 15 Martie 1974
  • Bălteni, Probota, Iași
    • Credința în zeghe. Preot Dumitru Zamisnicu - Evocări

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Prima mea amintire despre părintele Zamisnicu este din anii ’72-’73. Eram la liceu şi am mers cu sora mea, Genovieva Sfatcu, să-l vizităm pe preotul „Z” la spitalul Socola (spital de psihiatrie din Iaşi), unde era internat sub supraveghere specială a Securităţii. Am auzit de la sora mea Aurora, care avea ore la spital ca student în anul şase la medicină, că profesorul Brânzei, şeful clinicii, se mira de puterea de a posti a preotului.

Nu mânca cu săptămânile şi totuşi avea o energie neobişnuită. Era un om deosebit, care a fost să fie preot; cu păr şi barbă albă, argintie, ochi ageri şi pătrunzători şi spirit charismatic. Avea tot timpul „urmaşi” în jurul lui, unii foşti călugări (Gherasim) sau călugăriţe (maica Eufimia şi Iuliana). A venit de multe ori pe str. Coşbuc din Iaşi să vorbească cu tatăl meu şi cu restul familiei.

Cea mai deosebită amintire o am din timpul unei ierni grele, când a venit la noi acasă. Imaginea rămasă în minte este de neuitat! Cu hainele negre, preoţeşti şi cu barba albă mare şi frumoasă. Şi dincolo de acestea, cu o înţelegere deosebită a lucrurilor spirituale...

(Mărturia lui Teodor Sfatcu - Credința în zeghe. Preot Dumitru Zamisnicu - evocări, ediție îngrijită de Dumitru Zamisnicu, editura Universitas XXI, Iași, 2013, p. 22)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Abia în închisoare mi-am început misiunea preoţească... Acolo am învăţat să mă rog şi tot acolo am simţit dependenţa de Dumnezeu, pentru că totul atârna de Dumnezeu şi toate veneau de la El." Pr. Ioan Sabău

Ultimele comentarii

Radio Ortodoxia Tinerilor

Login cititori