Aiudul, catedra de teologie a părintelui Ioan Ageu

În această perioadă (1961), începe la Aiud o nouă strategie faţă de componenţa celulelor. Nu se mai stă cu anii în aceeaşi formaţie, ci se schimbă mereu componenţa celulelor. Se pregătea viitoarea “reeducare”; noi, însă, nu bănuiam nimic, ci doar ne mirau anumite atitudini şi măsuri. […]

După ce se destramă celula cu Mihalexe, Corbuţiu şi Onu, ajung în celulă […] cu […] Părintele Ioan Ageu, fost profesor la Academia Teologică Ortodoxă din Arad. Este originar din Buhani, judeţul Arad. Este una din marile mele şanse de a învăţa teologia.

Nu numai pentru că este profesor de teologie, ci mai ales pentru că este dispus să-mi ţină un adevărat curs. Şi cursul se predă metodic şi cu neabătută punctualitate. Cursul se face având la bază Crezul: Dogma Sfintei Treimi, Creația, mântuirea prin Iisus Hristos, lucrarea Duhului Sfânt prin Sfintele Taine; însuşirile Bisericii; învăţătura despre Maica Domnului; păcatele şi virtuţile, etc.

Cineva parcă i-a şoptit colonelului Iacob (care are în supraveghere specială această parte a închisorii) să oprească pentru un timp sarabanda mutărilor. Stau împreună cu Părintele Ageu până se termină de predat cursul. Am convingerea că dacă mâine aş participa la examenul pentru admiterea la Facultatea de Teologie, aş reuşi.

(Liviu Brânzaș, Raza din catacombă. Jurnal din închisoare, Editura Scara, București, 2001, pp. 233-234)

Visited 14 times, 1 visit(s) today