Skip to content

2 Comentarii

  1. Daniel
    martie 13, 2012 @ 7:23 pm

    E o contradicție în acest articol față de ce spune în cartea sa Marcel Petrișor. Acest preot a murit la 42 de ani, deci nu era prea bătrân cum se spune aici: [url]http://www.fericiticeiprigoniti.net/sinesie-ioja/435-popa-sinesie-un-om-ajuns-in-pragul-sfinteniei[/url]
    Oare e vorba de aceeași persoană? La 40 de ani să fi avut părul alb și să se numeasca pe sine bătrân și neștiutor deși a făcut Academia Teologică din Arad? În articolul de față nu scrie că a fost și la Jilava atunci când se vorbește de întâmplările când a citit împotriva sectanților molitfele Sfântului Vasile.

    Răspunde

  2. Administrator
    martie 14, 2012 @ 10:01 am

    Doamne ajută, Daniel!
    Am verificat sesizarea ta și în urma conspectării făcute am ajuns la concluzia că nu este nicio condradicție între sinteza de față și evocarea pe care o face domnul Marcel Petrișor în memoriile sale. Deci suntem de părere că nu poate fi vorba de o confuzie de persoane. Voi înșirui schematic argumentele pe care ne-am întemeiat concluzia:
    a) În evidența fișelor matricole penale ale foștilor deținuți politici, de pe site-ul Institutului de investigarea a crimelor comunismului și memoria exilului românesc, figurează doar două persoane cu numele ”Sinesie Ioja”: [url]http://86.125.17.36/Fise%20matricole%20penale%20-%20detinuti%20politici/I/I%2002.%20Iladi%20-%20Ionel/index.php[/url]
    Unul din acești ”Sinesie Ioja” era preot la data arestării iar celălalt era elev. Ținând cont că memorialistul Marcel Petrișor a specificat clar că acel ”Sinesie Ioja” era preot și ținând cont că în evidența IICCMER nu mai figurează alt fost deținut politic cu același nume și același statut profesional, conchidem că nu poate fi vorba de o confuzie de persoane în memoriile domnului Petrișor.
    Deși considerăm că acest argument este suficient pentru a înlătura orice îndoială că ar fi vorba de ”o contradicție”, mai aducem și alte argumente ca să clarificăm nelămuririle tale legate de ”bătrânețea” și ”neștiința” părintelui Sinesie:
    b) Nu a fost ceva neobișnuit în universul contraceționar ca mulți dintre deținuți să îmbătrânească mai repede decât trecerea firească a anilor, și asta din pricina condițiilor inumane de trai. Spre exemplu, Ioan Ianolide mărturisește în memoriile sale că la cel de-al doilea proces, pentru judecarea lotului ”mistico-legionar” de la Târgu Ocna, se afla într-o stare atât de deplorabilă încât nici propria sa mamă nu l-a recunoscut: [i]”Când am fost dus la proces, la Tribunalul Militar, eram susţinut de un temnicer. În sală se aflau familiile noastre. Am trecut pe lângă mama şi tata, pe care abia i-am recunoscut, atât de mult se schimbaseră şi îmbătrâniseră. Văzându-mă, mama nu şi-a dat seama cine sunt şi a exclamat:
    Dar ăsta săracu, al cui o fi?!
    Eram deci atât de schilod, de slut, de prăpădit încât nici propria mea mamă nu m-a recunoscut. E ştiut simţul acela acuns al mamelor de a-şi descoperi copiii şi dacă el nu s-a trezit în mama, care era o femeie cu mari resurse sufletşti şi intelectuale, înseamnă că chiar devenisem alt om. Mama mea nu m-a recunoscut. Atât eram de desfigurat!”[/i]. Ținând cont că acest proces s-a desfășurat în anul 1959, conchidem că Ioan Ianolide avea 40 de ani la acea dată, adică aproape cât avea părintele Sinesie. Și totuși, la acea vârstă, nu a mai fost recunoscut de mama sa, din pricina felului în care arăta.
    Mai mult decât atât, Nicu Popescu Vorkuta consemnează în memoriile sale că pe când se afla întemnițat la închisoarea Botârhii (URSS), a primit uimit vestea că albise și asta într-un timp extrem de scurt, datorită terorii psihologice exercitate la anchete: [i]”La plimbare eram scoși zilnic câte o jumătate de ora, într-o curte. Aici, la lumina soarelui, aveam timp să ne observăm unii pe alții. Cât de slabi și palizi eram. Un farmacist rus, emigrant în Bulgaria, stabilit în Sofia, în timp ce ne plimbam împreună și auzind că sunt în vârstă de 27 de ani, m-a întrebat de ce sunt așa de cărunt la anii pe care-i am?
    Ce cărunt, prietene? L-am întrebatr eu mirat.
    Păi, așa cum arată un om în jur de 50 de ani!
    Prietene, i-am răspuns uluit de afirmația făcută, am impresia că glumești! Eu am fost arestat anul acesta în luna martie și nu aveam niciun fir de păr alb pe cap!
    Da, dar acum tâmplele dumitale sunt complet cărunte, n-ați știut?
    Nu, și ce rău îmi părea că nu mă pot vedea în oglindă!
    Atunci mi-am dat seama de ce deținuții îmi spuneau ”staric” (moș). Nu numai că-mi lăsasem barbă și mustăți dar aveam și tâmplele albite. (…) Nu-mi venea să cred că eram cărunt și acest gând începuse să mă chinuie. Și ca să mă încredințez de acest lucru, l-am întrebat pe vecinul meu armean dacă sunt sau nu cărunt.
    O, da, bineînțeles, m-a asigurat vecinul! De ce, n-ați știut?
    De unde să știu, dacă eu în luna martie, atunci când am fost arestat, nu aveam niciun fir de păr alb?”[/i] (Crez și adevăr, pag. 96-97)
    Așadar, dacă lui Nicu Popescu Vorkuta i se spunea ”moș” la vârsta de 27 de ani din pricina aspectului de îmbătrânire, cu atât mai ușor s-a putut considera ”bătrân” părintele Sinesie Ioja. Din acest motiv, înclusiv Atanasie Berzesc precizează în memoriile sale că părintele Sinesie, la cei 40 de ani [i]”era mai batrân ca mine”.[/i]
    c) Cu toate că a urmat cursurile Academiei Teologice din Arad, părintele Sinesie s-a numit pe sine ”cel mai prost popă ortodox din lume” din smerenie, tot așa cum din smerenie i-a numit pe părinții iezuiți drept ”sfinți părinți”. În plus, în evocarea făcută de domnul Petrișor, părintele Sinesie se caracterizează ”și uituc cum eram,…”, neputință care explică lipsa parțială a culturii teologice învățate la Academia Teologică.
    d) În sinteza de față, domnul Adrian Nicolae Petcu precizează că părintele, ”la 26 iunie 1957, „pentru spitalizare”, era transferat de la Jilava la Tg. Ocna”. Faptul că domnul Adrian Petcu nu citează și din memoriile domnului Marcel Petrișor se datorează unui simplu fapt. Sinteza aceasta este alcătuită în anul 2006 iar cartea de memorii ”Trecute vieți de domni, de robi și de tovarăși” din care s-a făcut evocarea, apare mai târziu, în anul 2008.
    Însă chiar presupunând că această carte ar fi apărut înainte de alcătuirea sintezei de față, tot nu arată vreo confuzie. Pur și simplu rămâne la atitudinea istoricului dacă vrea să citeze o sursă din memorialistică sau nu. Articolul de față, ca de altfel orice articol, nu este exhaustiv de unul singur.
    Acestea fiind spuse, nădăjduiesc că ți-am risipit nelămuririle iar dacă consideri că argumentele aduse nu sunt suficiente, așteptăm alte obiecții, până vom lămuri problema.
    Cu această ocazie am făcut și o notă lămuritoare a ”bătrâneții”, la marturia domnului Marcel Petrișor, pentru a înlătura orice eventuale suspiciuni.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *