După 23 august, celulele erau deschise toată ziua. Puteai sta de vorbă cu cine voiai si puteai să te muti în celulă cu cine îti plăcea, dacă erai legionar. Directorul a recomandat tuturor să lucreze.

Câtiva, cei mai tineri, erau dusi la grădină la munci agricole. Penitenciarul avea vreo opt hectare de pământ pe care-l lucrau detinutii. Ceilalti lucrau în celule. Era o activitate surprinzătoare în celule. Care mai de care căuta să facă ceva.

Repede si-au cumpărat scule sau le-au adus de acasă. Lucrau sahuri, table, casete din lemn de nuc, jucării de tot felul.

Căutau oase si făceau cruciulite cu chipul Mântuitorului sau al Maicii Domnului, iconite si icoane. Sculptau în os, în forme mici, pe Hristos, pe Maica Domnului sau vreun sfânt ca Marii Mucenici Sfântul Gheorghe, Mina, Dumitru sau altii.

Cumpărau material si îl prelucrau cu un talent nebănuit până atunci. Era o activitate febrilă din noapte în noapte. Dar eu nu aveam nici o înclinare si nici un talent la astfel de lucruri.

Produsele le-au vândut, prin câte un reprezentant, în piată, pe bani buni. Dar apoi administratia a dispus să nu le mai vândă nimeni acum, ci mai târziu, când vor fi mai multe. Şi oameniil ucrau de zor. S-a adunat marfa ce s-a vândut cu peste două milioane si jumătate. De acum detinutii ce lucraseră sperau că vor putea da familiilor lor banii ce-i cheltuiseră pentru materiale si scule si vor avea si ei bani pentru îmbunătătiri. Dar a fost o surpriză murdară: s-au confiscat toti banii precum si sculele cele mai importante ce si le cumpăraseră detinutii. N-ai fi crezut că cineva e capabil de atâta miselie.

Lucraseră si detinutii comunisti sub Antonescu si li se permitea să cumpere materiale si să vândă marfa sub paza gardianului, lucru de care nu s-au bucurat legionarii, însă nimeni nu le-a luat banii. Comunistii se dovedeau cei mai aspri, mai nedrepti si mai murdari în raporturile cu detinutii.

La Bucuresti, posturile de conducere cheie le aveau evreii si ungurii. Asa se pare că a fost să fie. O conjunctură favorabilă i-a săltat sus precum si slăbiciunea anglo-americanilor le-a permis o asuprire dintre cele mai neobisnuite a detinutilor si a întregului popor român. Peste toate, comisarii sovietici dominând guvernul comandau toate si făceau ce voiau.

(Pr. Nicolae Grebenea - Amintiri din întuneric)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii