Joi, 11 octombrie, la Hotel Severin din municipiul Drobeta Turnu Severin, începând cu ora 17:30 vor avea loc o conferinţă şi o lansare de carte, organizate de Editura Filos și Centrul de Studii în Istorie Contemporană, prin care se propune atenției publice unul dintre cele mai valoroase volume de memorialistică despre fenomenul Piteşti publicate până în prezent.

Eu sunt scribul

“Eu sunt scribul…” a lui Mihai Buracu cuprinde atât relatarea autorului despre experienţa sa în Piteşti (dar şi la Târgşor, Canal sau Borzeşti), cât şi poeziile pe care le-a compus în timpul detenţiei ori articolele publicate după 1990, toate puse în valoare de un studiu introductiv despre prezenţa lui Mihai Buracu în arhivele Securităţii.

Autorul acestui volum, Mihai Buracu (1930-2011), s-a născut la Turnu Severin şi a fost unul din cei 11 copii ai preotului militar Coriolan Iosif Buracu. A fost arestat ca elev la 7 iunie 1949 şi condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenenţa la grupul FDC Severin, dar a executat aproape 5 ani la Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Piteşti, Ghencea, Bicaz, Borzeşti, Oneşti.

Tânărul Mihai a cunoscut ororile din cadrul fenomenului Piteşti, făcând parte din ultimul lot torturat în celebra cameră 4-spital. După eliberare a absolvit ca şef de promoţie Facultatea de Filologie din Iaşi, secţia română-istorie, şi a lucrat ca bibliotecar şi profesor de limba şi literatura română în Prăjeni, Coarnele Caprei, Cotnari, Strehaia şi, din 1967, la Liceul Economic din Turnu Severin.

La manifestarea culturală de joi vor lua cuvântul personalităţi active ale elitei severinene, dl. Tudor Rățoi, Directorul Serviciului Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale, stimata dnă Ileana Roman, Președintele Societăţii Scriitorilor Danubieni şi Alin Mureșan, Președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

(Cătălin Cernătescu - Basilica)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii