Preoți mărturisitori în închisorile comuniste. Dimitrie Bejan, Dumitru Argint, Ilie ImbrescuPreoţi mărturisitori în închisorile comuniste este noua temă a seriei de conferinţe de spiritualitate creştin-ortodoxă ce se desfăşoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti. La prima întâlnire dedicată acestei teme, care a avut loc joi, 28 ianuarie, în amfiteatrul Dumitru Stăniloae, au fost evocaţi preoţii Dimitrie Bejan, Dumitru Argint şi Ilie Imbrescu, informează Ziarul Lumina.

Despre cei trei preoţi mărturisitori au vor­bit Adrian Nicolae Petcu, istoric şi cercetător CNSAS, care a prezentat aspecte biografice inedite, Paul Imbrescu, fiul părintelui Ilie Imbrescu, Sorin Lavric, scriitor şi profesor la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, şi pr. Gheorghe Holbea, organizatorul serilor de spiritualitate ortodoxă şi prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală.

Scopul serilor de spiritualitate ortodoxă, a precizat scriitorul Sorin Lavric, este de a cultiva memoria acestor preoţi mărturisitori şi de a credibiliza mărturia ortodoxă în faţa falselor afirmaţii potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română nu s-a opus comunismului, iar drept mărturie stau cei 2.000 de preoţi ortodocşi care au fost închişi, dintre care aproape 200 au trecut la Domnul. „Aceşti mărturisitori au apărat credinţa şi este păcat ca astăzi să nu vorbim despre ei. Nu o face doar Biserica, ci şi intelectualii laicii, şi este foarte important acest lucru. Cazurile preoţilor mărturisitori sunt valabile pentru noi. Ele sunt situaţii-limită de trecere printr-o experienţă spirituală, care presupun o trecere a pragului, de ieşire din rutină, din comoditate. Pentru aceşti preoţi a fost o iniţiere, o transfigurare prin suferinţă, de aceea, cele trei cazuri sunt pentru noi un model, o încurajare că la capătul suferinţei poţi să ieşi mai bun”, a explicat Sorin Lavric.

Serile de spiritualitate ortodoxă, a explicat şi pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, organizatorul evenimentelor, au menirea de a prezenta mărturia preoţilor mărturisitori din temniţele comuniste, subliniind astfel că martirajul nu este „o experienţă a torturii”, „un produs al torţionarilor”, ci presupune „proclamarea în extaz” a vederii lui Dumnezeu, asemenea Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul martir, şi iertarea torţionarilor, precum Mircea Vulcănescu şi părintele Dimitrie Bejan. „Noi ne întoarcem spre un trecut care este transfigurat prin suferinţă, în care nu etichetele, fie ele politice, ne interesează, ci etosul creştin în care omul ajunge să-i ierte pe cei care l-au torturat”, a conchis pr. Gheorghe Holbea.

În cadrul evenimentului a fost vizionat un film despre personalitatea părintelui Dimitrie Bejan, realizat de regizorul Radu Găină, şi au fost recitate poezii creştine de scriitoarea Lidia Popiţa Stoicescu şi actorii Ana ­Calciu, Brânduşa Mircea, Magda Catone şi Tomi Cristin.

(Basilica)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii