Meniu biografic

vezi galerie foto (1 foto)
Aristide Lefa
"Pentru mine, în anumite situații grele, cânt toate argumentele logice, sociale sau politice cădeau, singurul și ultimul sprijin a fost credința în Dumnezeu. Numai ea m-a întărit și m-a ajutat să depășesc clipele de slăbiciune sau chiar de deznădejde."
 • 17 Februarie 1923
 • Cârja, Vaslui
 • student
 • 16 ani
 • Jilava, Piteşti, Văcăreşti, Târgu Ocna, Gherla, Noua Culme, Periprava
 • 12 Iulie 2009
  • Fericiți cei ce plâng. Amintiri din anii de detenție
  • Pentru cunoaștearea adevărului. Cine au fost victimele de la Jilava

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Pe dr. Lefa Aristide l-am cunoscut în penitenciarul sanatoriu Tg. Ocna, în plină activitate profesională. Lucrând în libertate ca chirurg, era foarte solicitat și de cei din secție, în special la parter, unde, majoritatea aveau fistule deschise de natură TBC și necesitau îngrijire mai atentă. Personal, nu prea am avut de-a face cu el, decât atunci când, întors din orașul Tg. Ocna, unde fusesem operat de apendicită și pe drum dus într-o căruță hodorogită, mi se deschisese incizia, în ciuda cusăturii făcute de medicul chirurg. Atunci m-a pansat o dată sau de două ori.

Aristide (Tedi) Lefa s-a născut la 17 februarie 1923 în Comuna Cârja, judeţul Vaslui, ca fiu al lui Nicolae, agricultor şi Ana, casnică.Termină liceul teoretic M. Kogălniceanu la Vaslui (1934-1942), admis în 1943 la Facultatea de Medicină Iaşi, iar în 1946 se transferă la Bucureşti, unde primeşte postul de intern onorific la chirurgie, Spitalul Militar Central.

În această cameră [camera 1 celular, închisoarea Târgu Ocna n.n.] am întâlnit mulți camarazi care trecuseră prin demascări, precum şi pe bunul meu prieten și camarad Lefa Aristide, care nu trecuse pe acolo. El avusese şansa să fie afectat ca medic la cabinetul din Piteşti, iar de acolo în toamna lui 1949, ca prin minune, să fie dus, împreună cu cei bolnavi de tuberculoză, pentru un abces rece, la sanatoriul penitenciar de la Târgu Ocna.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii