Meniu biografic

vezi galerie foto (25 foto)
Pr. Arsenie Boca
"Cel mai frumos dar pe care îl putem face lui Dumnezeu e să ne dăm Lui pe noi înşine, pe viaţă."
 • 29 Septembrie 1910
 • Vața de Sus, Hunedoara
 • ieromonah
 • 2 ani
 • Ocnele Mari, Canal, Râmnicul Vâlcea, Braşov, Timişoara, Jilava, Oradea
 • 28 Noiembrie 1989
 • Mănăstirea Prislop
  • Mărturii din Țara Făgărașului despre Părintele Arsenie Boca
  • Biserica de la Drăgănescu - „Capela Sixtină“ a ortodoxiei românești
  • Cărarea Împărăției
  • Cuvinte vii
  • Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca
  • Noi mărturii despre Părintele Arsenie Boca
  • Părintele Arsenie "Omul îmbrăcat în haină de in şi îngerul cu cădelniţa de aur"
  • Părintele Arsenie Boca în atenția poliției politice din România
  • Părintele Arsenie Boca - un om mai presus de oameni. Mărturii
  • Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Opis de documente. Sâmbăta de Sus 1943-1949, Vol. I
  • Și cărțile au fost deschise. Părintele Arsenie Boca - o biografie -
  • Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Anchetele, Canalul și persecuția. Opis de documente, Vol. II
  • Părintele Arsenie Boca la mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști 1948-1959
  • Altfel despre Părintele Arsenie Boca
  • Părintele Arsenie Boca în arhivele securității. Alungarea din monahism, calomniile şi filajul. Bucureşti - Drăgănescu - Sinaia (1960-1989), Vol. III

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Părintele aşeza măsuţa din lemn pe zidul dinspre răsărit, transformând-o într-un mic altar, pe care puse tot ce avea în mica boccea luată din chilia lui de la mănăstirea Brâncoveanu. El aprinse o lumânare pe un sfeşnic de lemn, cu un chibrit din singura cutie luată cu el în boccea. Alături puse crucea sfinţită, cât şi Sfânta Evanghelie.

Aşezat în genunchi pe lespedea rece, Părintele trecu imediat în lumea marei spiritualităţi divine, mulţumindu-I Domnului Atotputernic pentru revărsarea harului Sau, peste omenească să existenţă.

După un timp, veni în inspecţie ofiţerul de serviciu, însoţit de gardianul de pe secţia respectivă, ridicând capacul vizetei de la celula Părintelui Arsenie şi văzându-l cum se ruga. Când deschiseră uşa celulei, imediat după vizionarea prin vizetă, văzură cu stupoare şi groază, ca aceasta era complet goală.

Cu cât priveau mai mult celula goală, cu atât întreaga lor fiinţă se tulbură. Gardianul, care provenea din mediul ţărănesc din zonă, avea binele şi mila înăscute în fiinţa sa. El fusese tulburat că trebuia să ţie închis un preot, care era un sfânt, care se ruga tot timpul în genunchi Domnului Atotputernic.

Ochii celor doi se măreau în orbite, în timp ce sângele adunat în capul lor, le transforma figura într-un cuptor în flăcări, aproape de a ţâşni prin piele. Atât ofiţerul, cât şi gardianul îşi scuturau întregul corp, să se poată trezi din cel mai mare coşmar trăit de ei vreodată. Cu cât se uitau mai atent în celulă, cu atât aceasta apărea complet goală. Deja prin minţile celor doi se depanau scenariile cele mai sumbre, de arestare şi de anchetă prin tortură, pentru dezvăluirea întregii operaţii de facilitare a evadării unui deţinut, aflat în timpul anchetei.

Nevenindu-le să creadă acea realitate, amândoi se proptiră în uşă pentru a o închide cu cheia, după care, plini de emoţie, cu mâinile tremurând, au dat la o parte capacul vizetei, uitându-se fiecare pe rând, din ce în ce mai derutaţi, având fiecare din ei senzaţia că şi-au pierdut minţile. Revenindu-şi treptat din acel şoc groaznic, au început să se uite pe rând, prin vizeta, nevenindu-le să creadă că deţinutul lor, părintele Arsenie Boca, stătea nemişcat în genunchi, lipit de măsuţa pe care era aprinsă lumânarea şi având alături Sfânta Evanghelie.

Starea lor psihică şi nervoasă se înrăutăţea, pe măsură repetării deschiderii celulei, neaflând pe nimeni înăuntru şi cea de privire pe vizeta, în care Părintele Arsenie era înăuntru în carne şi oase. Ofiţerul cu faţa congestionată, dându-şi seama că se afla în pragul demenţei, ordona gardianului să vie cu el, îndreptându-se ca hipnotizat spre biroul comandantului său, aflat în apropierea porţii de intrare în cetate. Între timp, un alt securist, alarmat de turbulenţa creată în legătură cu celula părintelui Arsenie, dădu telefon comandantului securităţii din Făgăraş, să vie de urgenţă acolo.

Întreaga formaţie de securişti se îndreptă spre celula în care era încarcerat Părintele, fiind siguri că atât ofiţerul de serviciu cât şi gardianul, delirează din motive pe care erau siguri că le vor afla imediat. În drumul spre celulă, securistul şef îl apostrofă pe ofiţerul de serviciu, acuzându-l de incompetenţă şi de labilitate psihică, cât şi de faptul că este sub influenţa unui misticism retrograd. Ajuns în faţa celulei cu probleme, şeful securităţii se apropie de uşă şi, dând la o parte clapeta vizetei, îl văzu pe Părintele Arsenie.

Cu fața radiind de victorie, el se adresă dispreţuitor atât gardianului, cât în special ofiţerului de serviciu, anunţându-i că viitorul lor va fi mai mult decât sumbru, ei fiind implicaţi într-o acţiune de derutare şi de inducere în eroare a comandamentului securităţii, urmând să se stabilească în slujba cărui serviciu străin se află.

Venirea zgomotoasă şi plină de orgoliu a conducerii securităţii dădu loc la un spectacol unic. Întreaga superioritate şi siguranţa de sine a proaspătului comandant de securitate se dezumflă ca balonul înţepat de ceva ascuţit, când ofiţerul de serviciu, cu faţa crispată de iritare, smulse cheia celulei din mâna gardianului, deschizând brusc uşa. În faţa tuturor apărea celula goală, aşa cum raportase ofiţerul de serviciu, care-i strigă ieşit din fire, să-i spuie cărui serviciu străin aparţine acel comandant. Comandantul zonei de securitate Braşov, având gradul de colonel, se deplasă a doua zi la Făgăraş, unde se declanşase un mare scandal, în cadrul cadrelor de acolo. Cazul respectiv ajunsese şi la organele superioare de partid care coordonau întreaga zonă. Ei veniră special să vadă “ce elucubraţii pot scoate nişte cadre de partid, insuficient pregătite şi influenţate de curente mistice retrograde”.

O comisie compusă din medicul şef al municipiului Braşov, şeful regionalei de partid, cât şi a celei de securitate, fu întrunită în plen pentru a rezolva manifestările retrograde recente. Cercetările întreprinse de aceştia au decurs la fel ca cele anterioare, văzându-l pe părintele Arsenie prin vizetă şi dispărând atunci când se descuia uşa celulei. Atunci s-a produs unul din puţinele cazuri de mare compromis şi de păstrare sub totală tăcere a unui fenomen pe care atotştiutorul partid marxist-leninist nu l-a putut explica.

De comun acord, într-un context de păstrare totală a secretului, s-a ajuns la o hotărâre unică, de punere în liberate a călugărului preot Arsenie Boca. Această decizie era singura care putea rezolva acel inexplicabil eveniment.

(Dan Lucinescu - Părintele Arsenie Boca, un sfânt al zilelor noastre, editura Siaj, 2009, pag. 53-55)

Comentarii   

#31 Mircea 01-01-2014 22:27
Sfinte Părinte Arsenie ajută-mi te rog familia, roagă-te pentru sănătatea noastră, luminează-ne mintea spre fapte bune, iartă-ne greșelile cu sau fără de voie. Doamne-ajută! Amin!
Citat
#32 Andi 20-04-2014 12:15
Nu pot să-mi exprim decât regretul faţă de faptele murdare săvârşite asupra părintelui Arsenie Boca, un spirit şi un învăţător mare al neamului nostru. De multe ori stau şi mă gândesc cum de se nasc asemenea oameni într-o lume atât de mizerabilă. Am o durere mare în suflet faţă de valorile spirituale care s-au pierdut, se pierd şi se vor pierde în detrimentul răului, ipocriziei şi a nepăsării neamului nostru. Cu greu ne vom trezi. Atâţia oameni buni s-au dus... până când ?
Citat
#33 Ana 11-05-2014 02:43
Sfinte părinte, îți mulțumim pentru că nu ne părăsești.
Citat
#34 Sebastian 29-06-2014 20:39
Citez pe Andi:
Nu pot să-mi exprim decât regretul faţă de faptele murdare săvârşite asupra părintelui Arsenie Boca, un spirit şi un învăţător mare al neamului nostru. De multe ori stau şi mă gândesc cum de se nasc asemenea oameni într-o lume atât de mizerabilă. Am o durere mare în suflet faţă de valorile spirituale care s-au pierdut, se pierd şi se vor pierde în detrimentul răului, ipocriziei şi a nepăsării neamului nostru. Cu greu ne vom trezi. Atâţia oameni buni s-au dus... până când ?


Pana în sfârșit!
Important este să îi căutăm cât timp sunt în viață!
Să ne rugăm la Dumnezeu să ni-i scoată în cale și să ne îndrume!
Doamne ajută!
Citat
#35 Pr. Florin Edu 03-02-2015 22:43
Părinte Arsenie, roagă-te pentru mine păcătosul și pentru familiia mea.
Citat
#36 Paula. P 20-11-2015 21:29
Ce de personaje apar în povestirea asta !
Este uimitor !
Aş dori să aflu numele unor dintre ei.. poate unii din ei sunt, sau mai au copii sau nepoţi în viaţă, care ştiu detalii, care au mărturii...
Care este numele lor ?
Mulţumesc, şi Doamne ajută !
Citat
#37 vasiliu-scraba 12-10-2016 14:06
Dacă n-ar fi scris dl Dan Lucinescu volumul său despre Sf A. Boca, n-aș fi citit poate niciodată litereatura de compilație despre acest subiect pe care am parcurs-o după luctura cărții sale.
Citat
#38 Adrian 23-04-2017 14:32
Înțeleg demersul d-lui Lucinescu, fără voie face un mare deserviciu părintelui Arsenie Boca. Este o poveste frumoasă și cam atât. Sfințenia părintelui Arsenie Boca nu stă în acest gen de "minuni". Nu face decât să dea apă la moară celor care contestă până și calitatea de creștin a părintelui. Nu vă jucați cu ADEVĂRUL, s-ar putea să vă ardeți ...
Ortodoxia nu este o colecție de fabule, chiar scrise cu bune intenții.
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii