Meniu biografic

vezi galerie foto (25 foto)
Pr. Arsenie Boca
"Numai atâta mângâiere putem aduce între oameni, câtă amărăciune putem bea în locul celor ce vrem să-i mângâiem."
 • 29 Septembrie 1910
 • Vața de Sus, Hunedoara
 • ieromonah
 • 2 ani
 • Ocnele Mari, Canal, Râmnicul Vâlcea, Braşov, Timişoara, Jilava, Oradea
 • 28 Noiembrie 1989
 • Mănăstirea Prislop
  • Mărturii din Țara Făgărașului despre Părintele Arsenie Boca
  • Biserica de la Drăgănescu - „Capela Sixtină“ a ortodoxiei românești
  • Cărarea Împărăției
  • Cuvinte vii
  • Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca
  • Noi mărturii despre Părintele Arsenie Boca
  • Părintele Arsenie "Omul îmbrăcat în haină de in şi îngerul cu cădelniţa de aur"
  • Părintele Arsenie Boca în atenția poliției politice din România
  • Părintele Arsenie Boca - un om mai presus de oameni. Mărturii
  • Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Opis de documente. Sâmbăta de Sus 1943-1949, Vol. I
  • Și cărțile au fost deschise. Părintele Arsenie Boca - o biografie -
  • Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Anchetele, Canalul și persecuția. Opis de documente, Vol. II
  • Părintele Arsenie Boca la mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști 1948-1959
  • Altfel despre Părintele Arsenie Boca
  • Părintele Arsenie Boca în arhivele securității. Alungarea din monahism, calomniile şi filajul. Bucureşti - Drăgănescu - Sinaia (1960-1989), Vol. III

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Eu am avut un unchi, care in `48 era ofiter de Securitate la Brasov. Eram tanar si mergeam la Brasov unde mai ramaneam la el cate o saptamana, ca asa mai vedeam si eu lumea. Mergeam seara cu el prin oras, pe unde avea el treburi, ma mai lua si la serviciu si asa am aflat ceea ce va povestesc in continuare.

Securitatea l-a ridicat pe parintele Arsenie de la Sambata pentru ca se stia ca face minuni si vin puhoaie de oameni la el. In `44, de exemplu, a spus la slujba oamenilor sa-si aduca copiii de la Bucuresti acasa ca va veni un prapad, si la putin timp dupa aceea a fost cumplitul bombardament american. Le era groaza ca acum, in timpul comunismului, le va spune oamenilor cu aceeasi claritate care este realitatea. Si din cauza aceasta l-au luat la Securitate si l-au schingiuit mult, saracul de el. Mie mi-a spus lucrurile acestea unchiul meu. Problema era ca desi el nu se misca din fundul celulei, ci sta in genunchi si se ruga, in fiecare noapte la ora 12.00 se deschideau usile inchisorii. Celula era un loc imprejmuit, intr-o sala uriasa ca o hala. Iar in mijlocul acestei hale, statea la o masa, permanent, un subofiter de paza, care-l supraveghea fara incetare. L-au scos, l-au batut si l-au facut in fel si chip sa le spuna cum face, caci ei credeau ca are iarba fiarelor, cu care umbla aricii in bot, iar el cum a stat tot timpul in padure la Sambata, a facut rost de iarba aceea si o pune pe lacat. Dar el cum sa puie iarba pe lacat daca statea tot timpul in genunchi in fundul celulei si erau si doua randuri de usi? Intr-o noapte, au bagat doua iscoade securiste la el in celula ca sa-l vada cum face. Parintele, insa, nu a avut treaba cu ei. Ei il tot intrebau, se tot luau de el, iar el in celula tot sta in genunchi si se tot ruga. Noaptea, la ora 12.00, cand s-au deschis lacatele, pe securisti parca i-ar fi lovit fulgerul lui Dumnezeu, i-a razbit frica si au fugit de acolo. Si, de la o vreme, nimeni nu mai voia sa faca de paza, pentru ca le era frica. Pe comandant l-a luat si pe el frica si ce-a zis: eu, ca sa scap si sa-mi spal mainile, ii aduc pe toti aici sa vada si pe urma nu il mai tin.

Intr-o seara, vine unchiul meu si-mi spune ca in noaptea aceea ma ia cu el sa vedem un calugar de la Sambata, care deschide rugandu-se usile de la inchisoare. Asa ca am ajuns acolo seara, fiind si eu curios sa vad. Toata Securitatea era atunci acolo. Eu am stat pe scari, ca nu am mai avut loc sa intru, si cu totii asteptam sa vina ora 12.00 noaptea sa vedem daca-i adevarat. Si, ce sa vezi, nu asa ca s-a deschis doar un lacat, norocul meu a fost ca m-am tinut de balustrada scarilor, ca la 12.00 noaptea bara de la usa temnitei a sarit cat colo si tot amarul de lume care era jos s-a napustit inspaimantata pe scari in sus. De frica nu mai stiau ce sa faca, se calcau in picioare. Din ceasul acela, nu l-au mai tinut acolo, i-au dat drumul cu domiciliu fortat. Mie mi-a spus unele din lucrurile acestea unchiul meu. Dar am vazut cu ochii mei lacatele deschizandu-se si bara aceea sarind in laturi si securistii aceia care erau oameni in varsta, nu tineri ca mine, care aveam 18-19 ani, fugind de mancau pamantul. Multa vreme dupa aceea, cand mai mergeam cu unchiul meu pe la restaurant, prietenii lui securisti numai de asta vorbeau.

(Mărturia lui Baglazan Dumitru din Porumbacu de Sus - Sfântul părinte Arsenie Boca, pag. 45-46)

Comentarii   

#1 Lapuste Ioan 14-11-2013 12:13
Țin minte că mama de SFÂNTA MARIE MARE,15 AUGUST mergea, la mănăstirea de la Bixad, dar după '48 nu am mai auzit-o vorbind de mănăstirea de la Bixad. Abia acum î-mi dau seama de ce!!!
Citat
#2 Aurica 30-12-2014 17:42
Părinte ARSENIE, mulțumesc pentru tot. Te rog ajut-o pe sora mea cum știi tu mai bine. Mulțumesc Părinte.
Citat
#3 Vestita 31-12-2014 19:03
Mulţumesc Sfinte Părinte Arsenie pentru tot ajutorul ce mi-l dai totdeauna, te rog iartă mă şi ajuta mă să-mi îndrept viaţa,te rog ajută-mi copiii şi mama cum ştii că e mai bine.
Citat
#4 Mihaila Petre Cameli 16-01-2015 11:45
Suntem atât de păcătoşi încât în fiecare zi este o minune că ne mai ține Bunul Dumnezeu pe acest pământ. Iartă-ne Doamne că nu ştim ce facem! Iartă-ne pe noi păcătoşii!
Citat
#5 Maria 23-02-2015 14:51
Mulţumesc Dumnezeule pentru tot ce mi-ai oferit până acum cu bune şi cu rele dar te rog Sfinte Părinte Arsenie ajut-o pe mama mea, Mariana, să se facă bine deoarece nici un medic sau tratament medicamentos nu a putut-o ajuta iar eu simt că nu-mi mai pot pierde şi mama deoarece pierderea tatălui m-a afectat foarte mult. Părinte te mai rog să-l ajuţi pe prea - bunul meu amic, George - Mihai care a suferit un accident rutier în Germania să-şi revină şi să se întoarcă în ţară la familia lui deoarece luptă de pe un pat de spital pentru viaţa lui din decembrie 2014. Mulţumesc Părinte !
Citat
#6 Manuela 06-03-2015 11:54
Ajută, Sfinte Părinte Arsenie pe fratele meu să găsească un loc de muncă, și pe toți credincioșii care au nevoie de tine.
Mulțumesc.
Citat
#7 Cornelia 01-04-2015 21:47
Părinte Sfinte, ştiu că de acolo din ceruri te rogi neîncetat pentru noi. Te rog, ajută şi familiei mele. Mulţumesc pentru tot!
Citat
#8 Valeria Bel 12-07-2015 20:36
Părinte monah Arsenie Boca roagă-TE pentru mine să-mi dea DUMNEZEU sănătate şi să mă ocroteşti de necazuri şi suferinţe.
Citat
#9 Valeria Bel 12-07-2015 20:38
Părinte monah Arsenie Boca trimite DUHUL tău PAZNIC şi dă-mi sănătate şi ocroteşte-mă de necazuri şi suferinţe că ai DUH SFÂNT.
Citat
#10 Vera 29-08-2015 22:06
Ajută-mi sfinte părinte și îndreaptă-mi viața.
Citat
#11 Marin 04-09-2016 17:58
Părinte Arsenie Boca, ajută-mi și mie păcătosului prin sfintele tale rugăciuni către bunul Dumnezeu să mă ferească de toate cele rele și să-mi fie alături intru toate marile încercări ale vieții.
Citat
#12 Vaduva Ovidiu Lucian 06-07-2017 16:57
Sfinte parinte Arsenie roagate pentru noi toti sa ne fie bine la noi in tara nu ca sa plecam in strainatate sa fim sclavi strainilor care ne umilesc ca suntem oameni.
Citat
#13 Vaduva ovidiu lucian 06-07-2017 16:59
Ajuta mi mie pacatosul si dăl-e minte la dusmani.
Citat
#14 Valeria 15-07-2017 23:21
Parinte monah Arsenie Boca ajuta-ma sa ma fac bine, trimite-mi Duhul tau paznic si da-mi sanatate, indeparteaza de la casa mea tot necazul si suferinta ca ai DUH SFANT.
Citat
#15 sorin 11-08-2017 05:54
Parinte, roaga-te la Domnul pentru mine.
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii