Meniu biografic

vezi galerie foto (25 foto)
Pr. Arsenie Boca
"Iisus a tămăduit orbirea ochilor, dar n-a putut tămădui orbia răutăţii. Orbia răutăţii nu are leac, dar are pedeapsă."
 • 29 Septembrie 1910
 • Vața de Sus, Hunedoara
 • ieromonah
 • 2 ani
 • Ocnele Mari, Canal, Râmnicul Vâlcea, Braşov, Timişoara, Jilava, Oradea
 • 28 Noiembrie 1989
 • Mănăstirea Prislop
  • Mărturii din Țara Făgărașului despre Părintele Arsenie Boca
  • Biserica de la Drăgănescu - „Capela Sixtină“ a ortodoxiei românești
  • Cărarea Împărăției
  • Cuvinte vii
  • Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca
  • Noi mărturii despre Părintele Arsenie Boca
  • Părintele Arsenie "Omul îmbrăcat în haină de in şi îngerul cu cădelniţa de aur"
  • Părintele Arsenie Boca în atenția poliției politice din România
  • Părintele Arsenie Boca - un om mai presus de oameni. Mărturii
  • Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Opis de documente. Sâmbăta de Sus 1943-1949, Vol. I
  • Și cărțile au fost deschise. Părintele Arsenie Boca - o biografie -
  • Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității. Anchetele, Canalul și persecuția. Opis de documente, Vol. II
  • Părintele Arsenie Boca la mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști 1948-1959
  • Altfel despre Părintele Arsenie Boca
  • Părintele Arsenie Boca în arhivele securității. Alungarea din monahism, calomniile şi filajul. Bucureşti - Drăgănescu - Sinaia (1960-1989), Vol. III

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Duhovnic şi clarvăzător intrat în legendă, mare trăitor, dar şi mare învăţat, teolog şi pictor de icoane, "Părintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic în istoria monahismului românesc" (D. Stăniloae). Mutat la cele veşnice cu puţin înainte de prăbuşirea vechiului regim communist (pe care se spune că o şi profeţise), Părintele Arsenie odihneşte sub cetinile de la Prislop, mănăstirea unde fusese mai întîi surghiunit de comunişti şi care a sfîrşit prin a-i deveni vatră de suflet. Urmele lui rămîn neşterse în spiritualitatea ortodoxă românească, sfinţind toate locurile pe unde s-a perindat, din Făgăraş în Haţeg şi de la Sinaia la Bucureşti. "Din cîţi oameni am cunoscut eu şi care au lucrat în Biserică - mărturiseşte Părintele Teofil Părăian, preavrednicul său ucenic duhovnicesc - socot că Părintele Arsenie Boca a fost cel mai de vîrf, culmea vieţuitorilor şi propovăduitorilor din contemporaneitatea noastră".

La 10 mai 1929, în curtea Liceului "Avram Iancu" din Brad, şeful de promoţie al absolvenţilor din acel an, tînărul Zian Boca, planta, în cadru festiv, un gorun ce avea să se numească, prin hotărîrea tuturor celor de faţă, "Gorunul lui Zian". Cel ce se născuse în inima Ardealului, la Vaţa de Jos, aproape de Ţebea, unde veghează "Gorunul lui Horea", săvîrşea un gest simbolic, pe care abia astăzi îl putem cîntări în toată semnificaţia lui: nu departe de gorunul marelui mucenic al istoriei neamului nostru se sădea gorunul celui ce avea să fie, sub numele călugăresc de Arsenie (în gr.: "Cel plin de bărbăţie"), marele mărturisitor harismatic al credinţei strămoşeşti, din mijlocul şi în răspărul unui "secol nebun".

După ce va studia Teologia şi Artele Frumoase, dar va audia cu pasiune şi cursuri de Medicină, Zian Boca va deveni diacon celib în 1935, iar în 1939 va lua calea Athosului, unde a petrecut trei luni, pregătindu-se pentru călugărie. Se spune că acolo ar fi dat de un duhovnic aspru, care i-a zis: "Mă, tu nu eşti în stare de nimic! Nici la măturat nu eşti bun!", la care tînărul şi-a spus în sinea lui: "Aici e de mine, la ăsta stau!". Încă din prima tinereţe se simte la el vocaţia asumată a celui ce mai tîrziu avea să proclame: „Măi, nu toţi cei din lume se prăpădesc, nici toţi cei din mănăstire se mîntuiesc... Unii dintre călugări nu sînt călugări, ci cuiere de haine călugăreşti... De vrei să te faci călugăr, fă-te ca focul!".

Este închinoviat la Mănăstirea Sîmbătei de Sus, în vara aceluiaşi an, pentru ca în anul următor să fie tuns în monahism şi să înceapă ceea ce s-a numit "mişcarea de reînviere duhovnicească de la Sîmbăta", acea "bulboană spirituală uriaşă" în faţa căruia un Nichifor Crainic exclama: "Ce vreme înălţătoare cînd toată ţara lui Avram Iancu se mişca în pelerinaj, cîntînd cu zăpada pînă la piept, spre Sîmbăta de Sus, ctitoria voievodului martir [Constantin Brâncoveanu]!". În paralel, aducînd cu sine manuscrisele trebuincioase de la Sf. Munte Athos şi stăruind pe lîngă Părintele Dumitru Stăniloae, va fi un adevărat ctitor al Filocaliei româneşti, căreia îi va realiza şi coperta. Pe fondul acestei efervescenţe spirituale, îi scria unui fost coleg de liceu: "M-am înhămat la carul unui ideal cam greu: transformarea omului în Om, fiul mai mic al lui Dumnezeu şi frate al Fiului Său mai mare. Însă toate idealurile mari au în ele ceva paralizant: nu te lasă să te preocupi de nimicurile acestei vieţi".

Vremurile se precipitau, iar comunismul bezbojnic îşi înfigea tot mai adînc ghearele în trupul ţării. Ajutîndu-i creştineşte pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului, Părintele intră în vizorul Securităţii, fiind arestat pentru prima oară în 1948. Strămutat forţat de la Sîmbăta la Prislop, devine acolo stareţ, iar după ce sălaşul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniştii au risipit obştea. Între timp mai fusese încă o dată arestat şi dus la Canal, unde a stat aproape un an întreg. A urmat pribegia la Bucureşti, unde a fost ţinut în marginalitate, ca simplu pictor bisericesc, mereu sub ochiul cîinos al puterii atee. În ultima parte a vieţii avea să se lege mult de două locuri: Drăgănescu (unde a pictat biserica timp de 15 ani, începînd din 1968, lăsîndu-ne o adevărată "predică în imagini", chiar dacă destul de discutabilă în raport cu canoanele iconografiei tradiţionale) şi Sinaia (unde, din 1969, şi-a avut chilia şi atelierul de pictură, unde obişnuia să se retragă tot mai des, şi unde a şi închis ochii, în pragul iernii lui 1989, în vîrstă de 79 de ani).

Principalele scrieri care au rămas de la Părintele Arsenie (şi care multă vreme au circulat "pe sub mînă", în dactilograme, uneori fără semnătura sa) s-au editat după 1990, de laCărarea Împărăţiei şi pînă la recentul volum Părintele Arsenie Boca – mare îndrumător de suflete din secolul XX. O sinteză a gîndirii Părintelui Arsenie în 800 de capete, realizat de Ioan Gânscă, cu sprijinul Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian (şi din care am extras o parte din materialul acestui scurt portret comemorativ). Cuvîntul lui ne petrece spre vămile altor vremi şi ne descoperă poarta de lumină a Împărăţiei, amintindu-ne mereu că "Neamurile au un destin ascuns în Dumnezeu. Cînd îşi urmează destinul, au apărarea lui Dumnezeu. Cînd şi-l trădează, să se gătească de pedeapsă!".

(Răzvan Codrescu - Revista Rost, nr. 20 din octombrie 2004)

Comentarii   

#1 strugariu firuta 18-06-2011 12:18
apreciez foare mult fenomenul parintele nostru ARSENIE BOCA ,am citit cartile si am fost la PRISLOP la mormant ,pot spune ca m-ia intarit credinta BUNUL DUMNEZEU sa il trimita sa ne ajute sa mergem pe calea mantuiri ,asta este cred eu scopul nostru pe pamant MANTUIREA va iubesc pe toti.
Citat
#2 carmen 25-08-2011 22:29
nu pot sa inteleg de ce BOR nu canonizeaza un asemnea OM.
Citat
#3 Administrator 26-08-2011 00:10
Nu-ti face griji Carmen. Aseaza Dumnezeu toate lucrurile la timpul lor. Desigur ca si eu, si tu si atatia alti oameni dorim canonizarea parintelui. Insa va veni si vremea proslavirii parintelui Arsenie. Pana atunci noi sa punem in practica ceea ce parintele s-a straduit sa ne invete o viata intreaga.
Oricum lucrurile merg in adancime, dovada fiind evlavia din ce in ce mai crescuta a credinciosilor fata de parintele Arsenie, evlavie manifestata prin cumpararea de carti, pelerinajele la mormantul parintelui si parastasele care i se fac. Toate acestea spun foarte multe despre sfintenia parintelui.
Dar repet, nu te supara pe ierarhie pentru chestiunea aceasta. Cand va vrea Dumnezeu sinodul se va pune in miscare cat ai clipi. Sa avem incredintarea ca parintele ne ajuta mai mult de acolo de sus, decat i-a ajutat pe inaintasii nostri cat era in viata, asa cum ne-a promis.
Doamne ajuta!
Citat
#4 marius 26-08-2011 15:45
maine,27.08.201 1, patriarhul daniel va oficia parastasul la mormantul par.arsenie. iata ca si monahii si preotii legionari nu sunt uitati.felicita ri pf sale daniel.
Citat
#5 Administrator 26-08-2011 18:14
Multumim pentru instiintare Marius, insa tinem sa precizam ca este vorba despre parastasul parintelui Arsenie Papacioc. Am facut precizarea ca sa nu dam nastere la confuzii intrucat acum conversam la un articol dedicat parintelui Arsenie Boca, iar tu ai zis simplu "par. Arsenie".
Parintele Arsenie Boca nu a fost legionar. Oricum e irelevant acest aspect, atata timp cat sfintenia este cea pe care o cinstim. Daca nu ar mai exista preconceptia legionarismului ca stigmat atunci nici nu si-ar mai avea rost temerea uitarii...inten tionate sau nu. Dar noi zicem ca apele se vor linisti in timp...daca va fi buna intentie.
Citat
#6 Iordachescu Ctin 15-11-2011 16:22
Lansam un nou pelerinaj! Avem un traseu bogat si deosebit de frumos! Participarea la Parastasul parintelui Arsenie Boca si inchinarea la mormantul lui, va incununa pelerinajul de neuitat pe care vi-l propunem pe 26-28 noiem 2011. Aici gasiti detaliile pelerinajului: paginadefolos.blogspot.com/... /... Recomandati va rog si altor persoane pe lista voastra de mess si intre cunoscuti. Multumesc. Ps: Imi puteti da un add pe mess cei care nu ma aveti: io_konstant
Citat
#7 Claudia 03-01-2013 21:14
Sfântul Dumnezeu a avut mare grijă de poporul român, dăruindu-ne nouă în cele mai grele timpuri ateiste pe părintele Arsenie Boca. Când Dumnezeu vrea să te ajute - îţi trimite un Om. De mare ajutor a fost sfîntul părinte Arsenie Boca pentru mulţi oameni care, împreună cu părintele s-au aflat în grele suferinţe. Fiind un adevărat tămăduitor al multor suflete cînd era în viaţă, am convingerea că, într-adevăr, părintele ne ajută mai mult de acolo de sus, decât i-a ajutat pe oameni cât era în viață, așa cum ne-a promis. Eu multe am învăţat de la părinte, mereu îl chem şi mă învaţă, mă ajută. Vreau să merg în pelerinaj la Prislop, păcat că nu este acolo o casă a pelerinului, deşi este în puterile oamenilor de a aduna bani pentru construcţie. Poate se mai găsesc doritori? Doamne ajuta!
Citat
#8 Tănase Virginia 11-12-2014 22:08
Dragă Claudia, nu am ajuns la mormântul Sfântului Părinte, dar sper să se întâmple anul viitor! Ce vreau să-ţi spun este că mi se pare genială ideea cu Casa Pelerinului, aşa că, dacă pot ajuta cu ceva, nu ezita să mă contactezi! Doamne ajută!
Citat
#9 Andrei 28-06-2015 19:44
Părintele Arsenie a fost cu adevărat un om al lui Dumnezeu . Printre multele sale învățături am regăsit și acestea ortodoxiaonline.ro/arsenie-boca-postul-e-vechi-si-incepe-odata-cu-omul/
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii