Meniu biografic

vezi galerie foto (1 foto)
Pr. Aurel Bazilescu
  • 13 August 1907
  • Tălpaș, Dolj
  • preot
  • 3 ani
  • Craiova
  • 24 Martie 1970
  • cimitirul Sineasca, Craiova

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Preotul Aurel Bazilescu a fost unul din cei mai de seamă preoți ai Craiovei de la mijlocul secolului trecut, fapt determinat în istoriografia românească post decembristă, care i-a acordat atenția cuvenită unei asemenea personalități a Bisericii Ortodoxe Române din anii grei ai regimului totalitar comunist1. Aproape nu există repertorii dedicate victimelor terorii comuniste2 în care să nu apară numele părintelui Aurel Bazilescu cu greșeli inerente unor asemenea eforturi.

S-a născut la 13 august 1907, în comuna Tălpaș, jud. Dolj, în familia învățătorilor Ștefan și Ioana Bazilescu. Încă din clasele primare a frecventat biserica parohială și, datorită aplecării sale spre biserică, a fost îndemnat de învățătorul satului să urmeze cursurile Seminarului Teologic.

Nu pot vorbi de unchiul meu Aurel Bazilescu fără a prezenta cât de cât familia din care provine. Tatăl său, Ştefan Bazilescu, unul dintre primii învăţători din satul Soceni, Dolj, se trage, urmărind arborele genealogic pe linie paternală până în 1750, din înaintaşi preoţi. Modesta stare din care s-ar considera c-ar coborî preotul Aurel Bazilescu constă nu în lipsa de averi, ci din nenorocirile care s-au abătut asupra familiei pe când avea 5 ani, când aripa neagră a morţii îi acoperă mama lehuză, 38 de ani, într-un ianuarie 1912, lăsând orfan şi un prunc de trei zile, Virgiliu, tatăl meu, alături de alţi fraţi.

Proces-verbal
Încheiat astăzi 22 Ianuarie 1940.

Subsemnatul Protoiereu al Circ. I-a Dolj, transportându-mă la domiciliul Prea C. Preot A. Bazilescu dela Catedrala Mitropolitană – Craiova, în inspecție specială, în vederea cererii ce a înaintat pentru ocuparea locului vacant de Preot paroh la Biserica „Hagi-Enuși” din Craiova, am constata următoarele:

Cunoscutul preot Aurel Bazilescu a fost hirotonisit preot la 18 Mai 1934 pe seama Bisericii „Sf. Dumitru” din Craiova.-

Subsemnata Elisabeta Bazilescu, soția legitimă a preotului Bazilescu Aurel, domiciliată până la data de 1 martie 1964 pe strada Karl Marx nr. 44, iar de la 1 martie 1964 domiciliez în bulevardul 23 August nr. 20, vă aduc la cunoștință următoarele: soțul meu, preot Bazilescu Șt. Aurelian, la 26 iunie 1959 a fost ridicat de organele de stat. A fost eliberat la 26 iunie 1962, cu biletul de eliberare nr. 55/1960 de la penitenciarul Craiova.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii