Meniu biografic

Aurel Pandurescu
  • 16 Aprilie 1920
  • Cornești (Jadani), Timiș
  • student
  • 17 ani
  • Pitești, Gherla, Jilava, Ocnele Mari, Timișoara, Aiud, Oradea
  • 15 August 1992
  • Cimitirul Mehala, Timișoara

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Aurel Pandurescu, student la teologie, arestat şi în timpul lui Antonescu, a fost bătut într-un mod care depăşeşte orice închipuire. Tot corpul, mâinile, picioarele, fața şi tot ce se putea observa aveau numai urme de lovituri. A început să fie călcat în picioare. Nu a mai putut rezista şi şi-a făcut nevoile pe el. Sub pretextul că a murdărit camera, a fost forţat să-şi mănânce excrementele.

Într-o bună zi, când Zaharia s-a întors de la Ţurcanu, şi-a început ritualul, ca de obicei, prin antreul muzical care prevestea iminența torturii. Aducea de astă dată o nouă metodă, care presupunea atât condiţie fizică, cât şi un antrenament îndelungat.

Iată procedeul utilizat. Cel torturat era dezbrăcat în pielea goală şi descălţat. De reţinut faptul că era iarnă şi în cameră era frig. Hainele, rufele şi încălţămintea erau legate la un loc în cămaşă, iar bocceaua trebuia făcută în aşa fel încât să poată sta pe cap. Torturatul trebuia să se urce pe tineta de necesităţi. Cu bocceaua pe cap şi mâinile ridicate, trebuia să stea într-un picior. Avea voie să schimbe piciorul când nu mai putea rezista.

Aurel Pandurescu era legionar și cumulase mulți ani de închisoare în detențiile anterioare. Cred că fusese învățător. Compunea poezii, mai ales balade, toate cu teme naționaliste sau cu eroi din basmele și legendele populare românești. Era înzestrat cu o extraordinară ușurință de versificare. Era totodată foarte prolific și tot ce compunea, scria mai întâi cu acul pe săpun, apoi memora și la urmă ștergea săpunul. Știa sute și sute de versuri pe dinafară și își întreținea acest depozit în memorie, repetând totul zilnic fie în gând, fie cu voce tare, dacă avea amator să-l asculte. Eu eram unul din ascultătorii lui cei mai fideli.

(Ion Ioanid - Închisoarea noastră cea de toate zilele, Vol. III, Editura Humanitas, ediție digitală, București, 2013, p. 279)

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii