Arpacaș = unul din felurile de mâncare tipice alimentației deținuților obținut prin decorticarea (şi şlefuirea) boabelor de grâu, de orz sau de mei.


Caraliu = polițist al închisorii.


Casimca = celulă de izolare pentru pedepse.


Cașexie = sindrom caracterizat printr-o slăbirea progresivă a întregului organism și printr-o insuficiență funcțională a unor organe. În general aproape toți deținuții politici au suferit de cașexie, mai ales cei din temnița Aiudului.


Celular = corpul de celule comune a închisorii Aiud.


Distrofie = Stare patologică constând în alterarea structurii unui țesut, a unui organ, a unui sistem sau a organismului, cauzată de regimul de subnutriție la care erau supuși mărturisitorii în mod constant.


F.D.C. = Frățiile de Cruce.


Gamelă = vas mic de metal în care condamnații își primeau porția de mâncare.


Gulag = termenul de Gulag este de fapt un cuvânt rezultat prin unirea iniţialelor denumirii sovietice a Direcţiei Generale a Lagărelor, adică Glavnoe Upravlenie Lagerei, ce avea în subordine aproximativ 2500 de unităţi. În aceste lagăre din fosta Uniune Sovietică se desfăşura o intensă şi sistematică acţiune de exterminare a adversarilor politici ori a celor care, într-un fel sau altul, au manifestat opoziţie faţă de regimul comunist.


Hârdău = tinetă; (vezi definiţia cuvântului tinetă).


Neagra = celulă de pedeapsă a închisorii Piteşti.


N.K.V.D = este acronimul pentru Narodnîi komissariat vnutrennih del. NKVD-ul este mai bine cunoscut pentru Direcţia Principală a Securităţii Statului (GUGB), care era urmaşa OGPU şi al CEKA ca poliţie secretă a Uniunii Sovietice. GUGB a fost folosit de Stalin în timpul purificărilor etnice şi deportărilor şi a fost responsabilă de uciderea fără judecată a numeroşi civili şi de alte crime de război. Mulţi istorici consideră NKDVul o organizaţie criminală, în principal datorită ofiţerilor şi anchetatorilor GUGB, ca şi datorită activităţilor trupelor proprii şi a patronării lagărelor de muncă - Gulaguri.


O.D.C.C. = Organizația deținuților cu convingeri comuniste. Această organizaţie s-a înfiinţat în penitenciarul Suceava, de către studeţii care au acceptat prima formă de reeducare (non-violentă). Ea avea o structură asemănătoare sistemului de organizare al P.M.R. şi era condusă de Eugen Ţurcanu, având calitatea de secretar.


P.M.R = Partidul Muncitoresc Român.


Politruc = Instructor, îndrumător politic al închisorii.


Prici = pat rudimentar (de scânduri) desitnat unui număr mare de persoane, folosit în camerele comune.


Tinetă = putină mică, hârdău care servea în închisori la colectarea și transportul necesităților fiziologice (urină și fecale). Tinetele erau confectionate din scânduri (doage de brad prinse cu cercuri de fier), având capacităti si înăltimi diferite, în functie de spatiul pe care-l serveau, dacă acesta era celulă sau cameră. Adesea, tinetele erau singurul obiect de mobilier dintr-o celulă.


Turtoi = un fel de turtă făcută din făină de porumb, muiată în apă si coaptă în cuptor. Turtoiul era unul din puţinele feluri de mâncare care se dădea deţinuţilor. Porția de turtoi era în medie de 350 de grame.


Zarcă = corp de celule pentru pedeapsă. Celebră este Zarca Aiudului, mai bine spus închisoarea din închisoare. În zarcă, condiţiile detenţiei erau de exterminare: în celulele din zarcă nu exista pat pentru dormit, singura posibilitate de odihnă fiind în şezut, sprijinit de perete, caci întinderea pe jos era condamnare la moarte: pardoseala din cimentul era acoperită de cele mai multe ori cu un amestec de fecale şi urină, sau cu apă. Celulele din zarcă nu erau luminate, nu erau încalzite, ci din contra, se lăsa intenţionat singurul geam al celulei deschis pentru ca frigul să facă viaţa deţinutilor insuportabilă. Mâncarea se primea odată la două-trei zile, şi aceea era mai mult o apa chioară.


Zeghe = haina deținuților.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii