La un moment dat - nu-mi amintesc împrejurările - se descoperă că Scutaru (un bun prieten) a înghiţit un ciob de sticlă cu scopul evident de a se sinucide. Scutaru a fost dat în paza unui planton care avea sarcina să-l urmărească atent când îşi va face necesităţile în gamela din care mânca.

El a fost obligat să caute prin materiile fecale pipăind cu degetele întregul conţinut. Să găsească ciobul de sticlă când se va elimina din corp şi să-l prezinte la şeful comitetului de "reeducare". Nu mai îmi amintesc care a fost rezultatul.

Am văzut deţinuţi descoperiţi că au înghiţit ace în speranţa că acestea vor ajunge prin căile sanguine la inimă şi astfel vor muri. Dar n-a fost aşa.

Cam după şase - şapte zile acul era eliminat din organism prin rect şi era de dimensiuni foarte mici. La ambele capete avea mici ghemotoace pietrificate. Mai târziu studenţii medicinişti ne-au explicat cum se produce fenomenul: Pereţii ondulaţi ai stomacului prind obiectul de metal ascuţit încercând să-l dizolve cu sucurile gastrice pe care le are la îndemână. Când nu reuşeşte, îi depozitează la capăt săruri făcându-i o gămălie inofensivă. Apoi îl întoarce cu celălalt capăt făcîndu-i şi acolo una. Numai aşa îi dă drumul mai departe spre intestine pentru a fi eliminat din corp.

Ministerul de Interne urmărea îndeaproape experienţa ce o făcea pe pielea studenţilor.

Au fost oameni care la 7-8 luni erau duşi la anchetă la Ministerul de Interne anume pentru a se constata efectul terorii de la închisoarea Piteşti asupra lor. Ministerul de Interne urmărea în amănunt cât durează rezistenţa şi dacă mai există un mugur de rezistenţă pe această mlădiţâ.

Anchetatorii le-au zis unora:

- Noi vom ara ţara în lung şi în lat ca niciodată mugurii legionarismului să nu mai îmbobocească pe suprafaţa ei.

Vom schimba mentalitatea mulţimilor, vom modifica direcţia de gândire a intelectualilor, vom modifica şi istoria în care voi credeţi atât de mult că e neiertătoare şi că aceasta vă va scoate cândva la suprafaţă.

(Octavian Voinea - Masacrarea studențimii române)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii