vezi galerie foto (1 foto)
Pr. Filaret Gămălău
  • 04 Mai 1919
  • Crucea, Suceava
  • ieromonah
  • 15 ani
  • Suceava, Jilava, Aiud

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Am descoperit în arhiva mea o filmare mai veche, din 1992, un interviu cu părintele Filaret Gămălău, de la Moşuni, judeţul Mureş, care a fost patru ani coleg de celulă în Penitenciarul de la Aiud cu Nichifor Crainic în anii cincizeci. Mai mult decât atât, Filaret Gămălău, a fost «memoria externă » a lui Nichifor Crainic, poet de factură religioasă, profesor, ajuns şi ministru al Propagandei Naţionale în guvernele Gigurtu şi Antonescu.

Din 1947 până în 1962, Nichifor Crainic a fost închis, (el a fost ridicat de la Cerghid, unde stătea la părintele Sămărghiţan!) cea mai mare parte a detenţiei fiind petrecută la Aiud. În perioada în care au stat în celulă împreună, pentru că nu aveau cum să păstreze poemele pe care le scria în închisoare, Nichifor Crainic i le dicta părintelui Filaret Gămălău, care fusese iniţial condamnat la moarte, ca apoi condamnarea să fie strămutată în 25 de ani de detenţie.

Ne este introdus1 un preot, care încă nu era tuns și îmbrăcat în zeghe. Nu ne venea ochilor să credem de ce vedem. Eram stăpâniți toți de emoție. Un preot în ținută preoțească în celulă. Preacuviosul nu era prea înalt, avea o barbă bogată și un păr inelat care îi acoperea umerii firavi. Părea o făptură coborâtă din alte lumi. Cu un glas domol ne spune că vine de la Securitate, se numește Florin Gămălău - Filaret și a fost starețul mănăstirii Durău.

Tinerilor cu lanțuri grele din celulă le spune: ”De când pe aceste meleaguri dăinuiește poporul român, niciodată credința și datinile moștenite de la părinți nu au fost mai pângărite și mai batjocorite ca acum. Niciodată ființa neamului nu a fost mai chinuită și mai degradată, biserica lui Hristos mai prigonită și răstignită. Trăim vremuri de apocalisp.”

Călugărul Florea Gămălău, de la Schitul Durău, era cel mai tânăr călugăr pe care l-am întâlnit în închisorile pe unde am fost. Avea 27 de ani. Om blând și cucernic era absolvent al Seminarului monahal de la Mănăstirea Neamț. A intrat în închisoare cu unul din loturile organizației ”Sumanele Negre” din Obcinele Bucovinei, cu care au avut legături și călugării de la Durău. Trudea din greu să facă norma. Slăbise mult și mergea încet pe aleea principală din fabrică, cu figura unui om bolnav. Când l-am întrebat cum o mai duce cu sănătatea, mi-a răspuns jenat, ca și cum ar fi fost vinovat: ”Nu prea bine”. Nu știu dacă a mai ajuns ziua eliberării.

(Ion Antohe - Răstigniri în România după Ialta, Editura Albatros, București, 1995, p. 340)

Câteva zile la rând, în timpul nopţii, la Securitatea din Piatra Neamţ au sosit maşini încărcate cu alţi arestaţi de pe Valea Bistriţei, din Buhalniţa, Crucea, Borca, Farcaşa, Poiana Teiului, Galu, ca şi de la Pipirig şi Târgu Neamţ. Astfel, primul care a intrat în celulă a fost călugărul Filaret Gămălău, din comuna Crucea, fost stareţ al Mânăstirii Rarău. Acest preot, cu o mare trăire duhovnicească, fusese vândut chiar de cumnatul său, I. Roşu, din Poiana Teiului, precum şi de D. Irimescu.

(Grigore Caraza, Aiud însângerat, ediție îngrijită de Adrian Alui Gheorghe, ediția a V-a, Editura Tipo Moldova, Iași, 2013, p. 44)

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii