vezi galerie foto (1 foto)
Pr. Filaret Gămălău
  • 04 Mai 1919
  • Crucea, Suceava
  • ieromonah
  • 15 ani
  • Suceava, Jilava, Aiud

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Ne este introdus1 un preot, care încă nu era tuns și îmbrăcat în zeghe. Nu ne venea ochilor să credem de ce vedem. Eram stăpâniți toți de emoție. Un preot în ținută preoțească în celulă. Preacuviosul nu era prea înalt, avea o barbă bogată și un păr inelat care îi acoperea umerii firavi. Părea o făptură coborâtă din alte lumi. Cu un glas domol ne spune că vine de la Securitate, se numește Florin Gămălău - Filaret și a fost starețul mănăstirii Durău.

Tinerilor cu lanțuri grele din celulă le spune: ”De când pe aceste meleaguri dăinuiește poporul român, niciodată credința și datinile moștenite de la părinți nu au fost mai pângărite și mai batjocorite ca acum. Niciodată ființa neamului nu a fost mai chinuită și mai degradată, biserica lui Hristos mai prigonită și răstignită. Trăim vremuri de apocalisp.”

Părintele ne povestește apoi cum a fost bătut zile și nopți până la starea de semidecedat, cum securiștii îl prindeau de barbă, i-o răsuceau și îl dădeau cu capul de pereți până îl bușea sângele. Avea și coaste rupte.

- Și acum îmi mai vâjâie în tâmple loviturile, spunea Părintele întristat, veștejind în cuvinte aspre acele zile crunte. Frânt, se așeză pe colțul priciului și rostește: ”Unde ești, Doamne? Auzi-ne pătimirea și curmă jalea durerilor noastre!”. Privind în jos lanțurile noastre rostește în continuare: ”Tineretul, pe umerii căruia se sprijină viitorul neamului, e răstignit în lanțuri de balaur roșu. E greu!”. După ce lucrurile s-au mai așezat, Părintele ne invită să facem rugăciunea împreună. Aceasta era și dorința noastră arzătoare. Ne potrivim lanțurile să nu ne jeneze, apoi îngenunchem.

Peste două zile Părintele a fost scos din celulă. Se întoarce peste puțin timp, tuns, ras, îmbrăcat în pufoaice rusești și cu lanțuri la picioare. Avea și sfinția sa 25 ani muncă silnică. Acum eram toți în lanțuri.

(Petru Baciu - Răstigniri ascunse. Mărturii, Vol. I, Editura Fundaţia Culturală Buna-Vestire, 2004, pp. 220-222)


1. Acțiunea se petrece la închisoarea Suceava, în anul 1950

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii