Meniu biografic

Grigore Caraza
"Îndemnul meu şi ceea ce vă rog e să credeţi în Dumnezeu şi în puterea Lui şi să credeţi în victoria neamului nostru. Aceste două lucruri să nu le pierdeţi oricât de greu v-ar fi şi în orice situaţie vă veţi afla. Cine ştie să moară nu va fi niciodată rob."
 • 01 Februarie 1929
 • Călugăreni, Neamț
 • învățător
 • 21 ani
 • Piatra Neamț, Bacău, Galata, Constanța, Văcărești, Jilava, Târgu Ocna, Aiud, Răchitoasa
 • 10 Noiembrie 2014
  • Cântecul speranţei şi al libertăţii sau viaţa lui Grigore Caraza. Un creştin şi un soldat voluntar în slujba neamului românesc
  • Aiud însângerat

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Cu mult înainte de a-l cunoaşte pe Grigore Caraza, auzisem despre el ca despre o persoană deosebită: un om de o rezistenţă surprinzătoare la toate suferinţele şi ispitirile vieţii de închisoare, un fel de legendă vie, mai ales după ce s-a aflat că refuzase să iasă din închisoare la termen.

Aş putea spune, fără să exagerez, că Grigore devenise mai mult decât o persoană, devenise un adevărat concept al dârzeniei în faţa sistemului de represiune comunistă exercitată în închisori.

„...Grigore a fost un fel de paznic al
neplierii, o sabie a demnităţii adevărului, care
a lovit necruţător în neadevăr, în bestialitate şi
în laşitate. Uneori cu prea multă necruţare”.
Preot Gheorghe Calciu

Grigore Caraza împlinise doar 20 de ani când a pornit pe drumul Golgotei, lăsând acasă încă cinci frați și părinții în lacrimi.

Voi povesti pe scurt viața altui coleg din Aiud, care lucra la Tâmplăria ușoară, tânăr pe atunci ca și mine, Grigore Caraza. S-a născut pe meleagurile descrise de Creangă în amintirile sale. Tânăr învățător la douăzeci de ani, luat de vârtejul vremurilor dureroase pe care le trăia țara după ocupația sovietică, a făcut parte dintr-o organizație anticomunistă înjghebată pe valea Bistriței și Ozanei. (...) În august 1949, organizația în care era Caraza a fost arestată în întregime și anchetată de Securitatea din Piatra Neamț. Caraza a fost condamnat la opt ani muncă silnică. (...)

Pe Grigore Caraza îl cunosc foarte bine. Îmi este chiar prieten. Un prieten drag şi pentru care am o deosebită consideraţie. A fost unul dintre cei mai îndârjiţi opozanţi împotriva samavolniciilor comise în închisori, precum şi împotriva acţiunii de dezumanizare şi batjocorire a fiinţei umane din timpul reeducării de la Aiud. În toţi cei peste 20 de ani pe care i-a petrecut în temniţe nu a făcut nici cel mai mic compromis. A trăit eroic până la capăt, de parcă era lipsit de instinct de conservare. Dar (pentru că există şi în cazul lui un dar) Grigore Caraza a ieşit din închisoare cu sufletul schilodit şi cu o serie de resentimente şi de complexe.

Grigore Caraza s-a născut pe 1 Februarie 1929  la Călugăreni – Poiana Teiului, judeţul Neamţ, fiind al cincilea fiu din cei şase ai familiei Ioana şi Vasile Caraza. A fost o înaltă şi lucidă conştiinţă românească, mărturisitor al unei generaţii de excepţie, care a ştiut să moară şi să renască pe toate crucile istorie, el însuşi fiind o istorie zdrobită, dar niciodată înfrântă, cu destinul tăiat în carnea vie a celui mai smintit dintre veacuri.

Îmi stăpânesc cu greu emoţiile când scriu succint câteva rânduri în memoria unui adevărat patriot şi erou, martirizat pentru neclintita lui credinţă în creştinismul ortodox şi dragostea de neam. Sunt ardelean, deci “papistaş“, aşa ne zic fraţii ortodocşi, între mine şi Grigorenco, cum îl strigam, era inerentă o deosebire de formă, nu de fond, în unele situaţii. Dar niciodată n-am uitat şi nu pot să-mi compar cei 6 ani ai mei cu 21 ani de temniţă ai lui Grigore, plus 2 ani de domiciliu obligatoriu. Tortura prin înfometare în hrubele Mariei Tereza, dedicate iobagilor români, a fost politica leninistă aplicată creator: “adversarul trebuie eliminat “.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii