Meniu biografic

Ioan Simionescu
  • 30 Septembrie 1894
  • doctor
  • 1 ani
  • Jilava, Aiud, Poarta Albă, Peninsula (Valea Neagră)
  • 12 Iulie 1951

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Simionescu Ion s-a născut la 30 septembrie 1894, în familia preotului Ion Simionescu din com. Erbiceni – Iaşi. A fost absolvent al Şcolii militare de infanterie. Combatant în război, decorat cu ordinele „Stea-ua României” în grad de cavaler şi „Coroana României” în grad de ofiţer. Absolvent şi al Facultăţii de Medicină, 1926. După obţinerea titlului de doctor, prin concurs, a fost numit medic la Spitalul Mixt din Chilia Nouă, judeţul Ismail (azi în Rep. Moldova) între 1927 - 1934, interval în care a făcut o specializare în Franţa şi Germania.

Într-o duminică dimineaţă am fost scoşi în fugă pe platou pentru numărătoare.

Folosind acelaşi truc că nu le iese "numărul" ne-au ţinut în soare şi flămânzi multă vreme. Apoi ne-au poruncit să stăm jos.

La o distanţă oarecare de noi, în timp ce deţinuţii de la alte brigăzi1 se plimbau în voie încoace şi încolo, l-a un momentdat se produce o ambuscadă.

Era o dimineaţă senină de vară şi lagărul părea pustiu. Aproape toată lumea ieşise la lucru şi în interiorul sârmelor nu se mai aflau decât două sau trei brigăzi care ieşeau numai la ora 5 după masă, fiind schimb de noapte, o brigadă de construcţii interioare şi de intretatinere şi o jumătate din brigadă de construcţii a studenţilor care, dintr-un motiv pe care nu mi-l amintesc, rămăsese şi ea în interior. Cei ce urmăm să ieşim în schimbul doi, eram puşi dimineaţă între 11 şi 3 ca să facem corvezi interioare, ajutând la construcţiile de barăci.

...A doua zi după acea întâmplare, lucram la un capăt al şantierului şi eram cu faţa la echipa în care lucra doctorul Simionescu.

Am observat că acesta ceruse permisiunea supraveghetorilor săi să-i dea voie la W.C. A plecat spre cabinele W.C.-urilor însoţit de încă doi.

...Câteva date despre împuşcarea doctorului Simionescu, date întregite ulterior de către Raica Aurel, martor ocular.

Toamna anului 1951, octombrie-noiembrie. In Colonia Peninsula, brigăzile studenţilor reeducaţi nu cunosc odihnă. Îngenuncherea tuturor bandiţilor e încă un deziderat. Sunt încă mulţi şi Bogdănescu, împreună cu ai lui, înţelege să fie încontinuu activ şi vigilent.

Fruntaş al generaţiei naţionaliste de după primul război mondial, ocupând un post în guvernul Goga-Cuza din 1938, doctorul Simionescu era mai ales cunoscut pe plan profesional.

Profesor de chirurgie şi chirurg celebru, el izbutise să salveze vieţi omeneşti până şi în închisoare (de pildă, la Jilava operase, slujindu-se de un geam spart, un flegmon cu septicemie generalizată). Doctorul Simionescu se pare că fusese arestat din pricina unor contacte cu personalităţi ale partidului ţărănist.

...Ofiţerul politic, Chirion, a mai comis şi alte crime. El a mutat pe doctorul Simionescu în brigada tortionarului Bogdănescu, pentru a fi ucis.

Doctorul Simionescu, originar din Turnu Măgurele, fost ministru al sănătăţii, fusese şeful generaţiei din 1922. Vina lui? Ar fi comunicat unui alt deţinut o ves­te pe care o aflase, probabil, chiar de la un turnător: că în Franţa ar fi venit la conducere Charles de Gaulle.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii