Meniu biografic

Ioan Simionescu
  • 30 Septembrie 1894
  • doctor
  • 1 ani
  • Jilava, Aiud, Poarta Albă, Peninsula (Valea Neagră)
  • 12 Iulie 1951

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Într-o duminică dimineaţă am fost scoşi în fugă pe platou pentru numărătoare.

Folosind acelaşi truc că nu le iese "numărul" ne-au ţinut în soare şi flămânzi multă vreme. Apoi ne-au poruncit să stăm jos.

La o distanţă oarecare de noi, în timp ce deţinuţii de la alte brigăzi1 se plimbau în voie încoace şi încolo, l-a un momentdat se produce o ambuscadă.

Prin praful şi învălmăşala aceea observ cum se desprinde un grup de oameni care târau cu forţa pe unul spre brigada 13. Tuturor celor de pe platou li s-a poruncit să meargă la baracă.

Pe noi cei proaspăt veniţi ne-au obligat să intrăm în spălător şi să stăm acolo. Deodată, din dormitor am auzit un urlet de groază. Era strigăt de om torturat.

Cuprins de o stare de revoltă am ieşit din spălător, căci supraveghetorii (tot deţinuţi) nu erau acolo. Am intrat în dormitor şi iată ce mi-a fost dat să văd:

Pe patul din fundul dormitorului era trântit bărbatul care fusese târât mai înainte de acea echipă de nemernici. Unii îl ţineau de picioare, alţii de mâini şi câţiva îl loveau din ambele părţi cu cozi de mătură , cu cozi de lopată şi cu ce mai aveau la îndemână.

Cel care s-a evidenţiat în lovirea omului răpit era Pertie Paul -şeful de cameră-. Era acest Pertie Paul un tânăr de statură mijlocie având o faţă disgraţioasă şi era peste măsură de crud.

Se lăuda în gura mare că el a fost şeful unei formaţiuni naţional-ţărăniste.

Am fost observat...Pe loc câţiva reeducaţi s-au repezit spre mine înjurândumă şi încercând să mă prindă. Rapid am fugit înapoi în spălător şi am închis uşa pe dinăuntru...

Am aflat în curând că persoana atât de crunt torturată era vestitul doctor Simionescu, erou de frunte al generaţiei de la 1922, pe atunci având aproape 60 de ani.

***

Într-o zi când mergeam la locul de muncă a trebuit să traversăm distanţa printre uscătoriile de cărămidă.

L-am văzut pe doctorul Simionescu vârât sub o grindă (fermă) mare şi apoi lovit cu bâtele de reeducaţi ca să o ducă singur în spate.

Mi s-a părut atunci acest erou al generaţiei de la 1922 asemenea lui Iisus Hristos urcând crucea pe muntele Golgota...

(Mărturia lui Vasile Mocanu - Mărturii din iadul temniţelor comuniste, de Gheorghe Andreica)


1. Acţiunea se petrece la brigăzile 13-14 din lagărul Peninsula

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii