Meniu biografic

Ioan Simionescu
  • 30 Septembrie 1894
  • doctor
  • 1 ani
  • Jilava, Aiud, Poarta Albă, Peninsula (Valea Neagră)
  • 12 Iulie 1951

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

...Ofiţerul politic, Chirion, a mai comis şi alte crime. El a mutat pe doctorul Simionescu în brigada tortionarului Bogdănescu, pentru a fi ucis.

Doctorul Simionescu, originar din Turnu Măgurele, fost ministru al sănătăţii, fusese şeful generaţiei din 1922. Vina lui? Ar fi comunicat unui alt deţinut o ves­te pe care o aflase, probabil, chiar de la un turnător: că în Franţa ar fi venit la conducere Charles de Gaulle.

In Franţa ar ti venit la conducere Charles de Gaulle. Zvo­nul a circulat în tot lagărul şi deţinuţii politici îşi pu­neau mari speranţe în generalul de Gaulle.

Chirion lansa deseori ştiri false, pentru a demorali­za pe deţinuţi.

Doctorul Simionescu a fost torturat zi de zi, cu o cruzime fără margini, chiar de către studenţii pe care-i iubise totdeauna. Bogdănescu şi echipa lui de şoc i-au fracturat coastele, apoi l-au scos la fabrica de cărămidă de la Năvodari, bătându-l să muncească.

Doctorul Simionescu nu a mai putut suporta chi­nurile şi umilinţele: într'una din zile, s'a îndreptat spre cordonul securităţii, simulând că vrea să fugă. Deşi abia se putea mişca, având fracturi de oase, un soldat din securitate a tras în el, omorându-l pe loc. Asasinul a primit un concediu drept răsplată.

(Remus Radina - Testamentul din morgă)

Comentarii   

#1 Moraru Eugen 05-04-2018 19:41
Cu respect o mica corectura: dr Ioan Simionescu era originar din Erbiceni jud. Iasi.Multumesc
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii