Meniu biografic

vezi galerie foto (2 foto)
Ion Flueraș
"Vezi să nu-l pierzi pe Dumnezeu, c-ai pierdut totul!"
  • Chereluș, Arad
  • notar
  • 4 ani
  • Jilava, Gherla
  • 07 Iunie 1953
    • Ion Fluieraș (1882-1953). Social democrație și sindicalism

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Fiu de plugari - lider al PSD

Ion Flueras s-a nascut in Arad, comuna Cherelus, la 2 noiembrie 1882. Parintii sai, Moise si Maria, erau tarani plugari; averea familiei Fluieras era reprezentata de casa in care locuiau si de cele 2 hectare de pamant care le asigurau existenta. Ion Flueras a urmat scoala primara in comuna natala, dovedind calitati deosebite si inclinare spre studiu.

În fiecare memorialist arde un duh al exactului, dezvoltat din nevoia irepresibilă de a comunica adevărul şi numai adevărul cu privire la condiţiile inumane în care Direcţia Generală a Penitenciarelor a ales să contribuie la grăbirea morţii celor încredinţaţi ei. Nici unul dintre aceia care au păşit spre libertate, lăsând în urmă vreo gherlă bolşevică, nu se va obişnui vreodată cu mizeria pe care a fost obligat să o îndure şi mereu se va mira de faptul că s-a găsit om să îl supună ei şi de faptul că el însuşi a avut tăria să o răbde. Aşa că fie-i iertată insistenţa asupra unor amănunte ce i-au făcut viaţa odioasă într-o anumită perioadă a existenţei.

Aflasem de Ion Flueraș că a fost și el schingiuit de către Rek și Juberian, aflasem că a murit, trecuse și el prin reeducare. Acest om era de o demnitate și puritate cum rar întâlnești, am stat în două rânduri cu el. Flueraș era secretarul general al Partidului Social Democrat, fracțiunea Titel Petrescu.

Am asistat la o înfruntare între Ion Flueraș și cei doi securiști, căpitanul Gheorghiu, directorul închisorii și lt. Avădanei de la Penitenciarul Gherla. Bietul Flueraș avea în jurul a 70 de ani, era bolnav, eu având grijă de el, deoarece nu se putea ridica de pe prici, îl sprijineam eu.

Bătrânul Flueraș, muncitor tâmplar din Arad, fost membru în Comitetul Internationalei Socialiste și fost secretar al Partidul Social-Democrat al lui Titel Petrescu, nu a aderat la Partidul Comunist, odată cu Lothar Rădăceanu (Wurtzelbaum) ci, a rămas fidel P.S.D.-ului lui Titel Petrescu. Arestat împreună cu acesta, a avut o comportare de om cinstit și de mare bun simț. L-am cunoscut la Gherla în următoarea împrejurare:

...Pe cunoscutul social democrat Ion Fluieraş, unul din făuritorii actului Unirii de la Alba Iulia, acum om în vârstă, incapabil de muncă, Reck l-a scos la corvoadă în curtea fabricii, pentru curăţenie, dându-i în primire closetele. L-am auzit comentând satisfăcut acest fapt:

- Lasă-l, o viaţă întreagă a fost sluga burgheziei, acum să-i cureţe closetele. Dar batjocura nu a fost suficientă.

Eram la închisoarea Gherla.

Într-o zi - după ce s-a dat alarma - pe celular a fost introdus într-o cameră de la parter o persoană singură.

Celulele din dreapta și din stânga au fost golite. La fel a fost golită și celula de la etajul următor. Izolarea era totală. Nu se putea lua legătura prin morse cu deținuții din celulele vecine. În timpul acela eu lucram la atelierul de vopsitorie. Ca să-mi pot îndeplini norma la vopsitul unor piese, am făcut o mică inovație. Dintr-o "turtă" din păr de porc presată am făcut și un fel de tușieră peste care turnam vopsea și apoi după metoda ștampilei – aplicam piesa pe "turta" vopsită.

În Gherla s-a dus vestea că studenţii s-au ”restructurat” şi toată lumea fugea de ei. Totuşi reeducarea şi-a urmat cursul. Au început să fie torturaţi muncitorii. Unul dintre cei ucişi în chinuri cumplite a fost fondatorul socialismului din România, Flueraş, om bătrân şi cuminte care a denunţat cu tărie monstruozitatea comunistă. Mulţi socialişti au fost în temniţe şi mulţi au murit acolo, dar destinul cel mai tragic l-a avut acest Flueraş, om simplu şi debună-credinţă care n-a înţeles marxismul decât în reeducare. A murit ca victimă a ideologiei pe care o înţelesese parţial, dar o afirmase integral.

(Ioan Ianolide, Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă)

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii