Meniu biografic

vezi galerie foto (2 foto)
Ion Flueraș
"Vezi să nu-l pierzi pe Dumnezeu, c-ai pierdut totul!"
  • Chereluș, Arad
  • notar
  • 4 ani
  • Jilava, Gherla
  • 07 Iunie 1953
    • Ion Fluieraș (1882-1953). Social democrație și sindicalism

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Aflasem de Ion Flueraș că a fost și el schingiuit de către Rek și Juberian, aflasem că a murit, trecuse și el prin reeducare. Acest om era de o demnitate și puritate cum rar întâlnești, am stat în două rânduri cu el. Flueraș era secretarul general al Partidului Social Democrat, fracțiunea Titel Petrescu.

Am asistat la o înfruntare între Ion Flueraș și cei doi securiști, căpitanul Gheorghiu, directorul închisorii și lt. Avădanei de la Penitenciarul Gherla. Bietul Flueraș avea în jurul a 70 de ani, era bolnav, eu având grijă de el, deoarece nu se putea ridica de pe prici, îl sprijineam eu.

Căpitanul Gheorghiu și Avădanei vin la apelul de dimineață, la deschidere, Flueraș le spune să fie dus la infirmerie că e bolnav și are nevoie de asistență medicală. Căpitanul Gheorghiu îi răspunde că o să fie dus atunci când se va desolidariza de ”trădătorul Titel Petrescu”. Flueraș le răspunde cu demnitate: ”Trădători sunteți voi toți, în frunte cu Gheorghiu-Dej și cu toată șleahta voastră.”

Avădanei a vrut să se repeadă la el și să-l lovească, dar căpitanul Gheorghiu l-a luat de mână pe Avădanei, l-au scuipat pe Flueraș și au plecat. L-au dat pe mâna lui Rek și Juberian și aceștia i-au plătit curajul și demnitatea bietului Flueraș.

(Mihai Timaru, Amintiri de la Gherla, Editura de Vest, Timișoara, 1993, pp. 90-91)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii