Meniu biografic

vezi galerie foto (2 foto)
Ion Flueraș
"Vezi să nu-l pierzi pe Dumnezeu, c-ai pierdut totul!"
  • Chereluș, Arad
  • notar
  • 4 ani
  • Jilava, Gherla
  • 07 Iunie 1953
    • Ion Fluieraș (1882-1953). Social democrație și sindicalism

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

...Pe cunoscutul social democrat Ion Fluieraş, unul din făuritorii actului Unirii de la Alba Iulia, acum om în vârstă, incapabil de muncă, Reck l-a scos la corvoadă în curtea fabricii, pentru curăţenie, dându-i în primire closetele. L-am auzit comentând satisfăcut acest fapt:

- Lasă-l, o viaţă întreagă a fost sluga burgheziei, acum să-i cureţe closetele. Dar batjocura nu a fost suficientă.

Într-o zi bătrânul om politic a fost chemat la anchetă, în faţă, la birourile închisorii. Cu cine a vorbit acolo nu am aflat. După ce a revenit în camera sa de la parter, unde stăteau ”inapţii”, o cameră mare, plină de bătrâni, zeci de neputincioşi, folosiţi însă la diferite corvezi - la spălătorie, la curăţenie, la montat cârlige de rufe - fără plată, doar pe suplimente de mâncare, scoase cum am mai spus, din porţiile celorlalţi, după ce a revenit, la scurtă vreme a fost scos din nou din cameră, de data asta dus însă numai la biroul organizatoric al deţinuţilor de vizavi de camera bătrânilor. Acolo îl aşteptau Reck şi Juberian, care încă nu plecase. Ce s-a întâmplat acolo, nu ştiu. Bătrânul nu a mai putut povesti, căci a fost readus în cameră într-o pătură şi la scurtă vreme a murit, dacă nu chiar în ziua aceea. În noaptea care a urmat, în fabrică au apărut manifeste scrise cu creionul pe hârtie de caiet de matematică:

„Călăii Reck si Juberian, asasinii lui Ion Fluieraş, vor plăti pentru crima lor."

(Ioan Muntean, La pas prin reeducările de la Pitești, Gherla și Aiud, Editura Majadahonda, Bucureşti, 1997)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii