Închisoarea Jilava

Închisoarea Jilava
(pântecele chitului)

"Aici, în această închisoare se trăiau clipe de groază. Jilava, carantina iadului comunist, cu ciocane enorme de strivit suflete și corpuri. Închisoare ideală pentru școala torturii."

Destinată pentru: tranzit și triere deținuți

Funcţionează până în anul: 1980

Conducerea închisorii:

  • Loghin Berezovschi (1948-1949)
  • Nicolae Maromet (1949-1952)
  • Ion Ciachi (1952-1954)
  • Mihai Gheorghiu (1954-1961)

Izolatorul: Casimca

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

După terminarea anchetei la Ministerul de Interne, am fost transportaţi la închisoarea Jilava şi introduşi în camera 24 "secret", ultima cameră pe coridorul secţiei a II-a a acestei închisori.

În cameră am mai găsit încă vreo 20 de persoane -toate foste mari somităţi ale vietii politice româneşti. L-am întâlnit acolo pe Dumitru Groznea, decanul baroului de avocaţi Ilfov; pe unul Simca -ziarist la "Universul" ; pe generalul Zaharia, aghiotantul mareşalului Antonescu şi alţi oameni valoroşi ce fuseseră radiaţi din viaţa ţării şi aruncaţi în această beznă subpământeană.

Regimul de închisoare -în această perioadă- nu era aspru cum avea să fie nu peste mult timp. Era destul de blând. Oamenii mai aveau la dânşii chiar şi bani. Astfel că dându-i gardianului 100-200 de lei, ne lăsa să circulăm dintr-o cameră în alta până la numărătoarea de seară.

Cei mai influenţi bărbaţi ai vieţii publice româneşti închişi pe secţia a II-a se aflau în această cameră, de aceea aici se strângeau şi alţii spre a pune ţara la cale.

Noi, elevii şi studenţii, eram în număr de vreo treizeci, poate şi mai bine, deci majoritari. Noi n-aveam un reprezentant mai răsărit printre noi, doar pe unul Toma Simion, dar cu toţii stăteam cuminţi în banca noastră fără să ne amestecăm în politică.

Ne-am retras într-un colţ al nostru, unde ne-am apucat de carte, predând unul celorlalţi tot ce ştiam mai bine, învăţând matematici, istorie, limbi străine, desenând, modelând statuete în săpun, şi atâtea şi atâtea lucruri de mare folos. Tot, absolut tot, în afară de politică, la care nici unul din noi nu avea chemare, nici talent şi nici îndemânare, ba chiar simţeam cu toţii o oarecare greaţă de ea.

(Gheorghe Andreica - Mărturii din iadul temnițelor comuniste)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii