La Crăciun [Valeriu Gafencu n.n.] era destul de înviorat. În noaptea cântarilor îngerești a compus un minunat colind al deținutilor din Targu-Ocna. În patul de alături își dădea sufletul arhimandritul Gherasim Iscu. [...] Noaptea aceea de Crăciun nu o voi putea uita pana la sfarsit. Umblam necontenit de la un bolnav la altul, luandu-le pulsul si ingrijindu-i.

Din când în când îmi mai aruncam privirea și spre Valeriu. Era vesel, fericit înlăuntrul său, cu pleoapele lăsate, cu capul plecat în piept. Nici el nu se putea odihni. După ce mi-am terminat treaba, am simțit că mă cheama din priviri, că mă roagă să mă duc la el. M-a privit cu o pătrundere cum încă nu simțisem până atunci. Și-a făcut semnul crucii, apoi mi-a luat mâna. Un fior adânc m-a cuprins. Era foarte concentrat, lucru neobișnuit la el, căci în starea lui duhovnicească putea rămâne destins până și în cele mai cumplite tensiuni prin care ne era dat să trecem. Simteam că are ceva să-mi împărtășească.

- Ioane, tu îmi ești cel mai bun prieten, mi-a zis. Dar nu ca prieten vin la tine, ci ca să-ți cer sfat, să mă supun ție. Vrei să mă asculți?

- Te ascult, am raspuns eu, dar nu știu dacă voi fi vrednic de încrederea ce-mi arăți.

Valeriu a plecat ochii și mi-a spus linistit:

- În noaptea asta am privegheat. Așteptam sa vină cântecul colindei mele. Doream să fie foarte frumos. Îl cântam în mine. Îl deslușeam din cerurile înalte din care coboră. Cam greu pentru mine, căci nu cunosc notele muzicale și trebuie să o fac după ureche. Eram deci treaz, lucid și senin, când deodată am văzut că am în mână fotografia Setei (fata pe care o iubise). Uimit de întâmplare, am ridicat privirea și la capul patului meu am văzut-o pe Maica Domnului, îmbracată în alb, în picioare, vie, reală. Era fără Prunc. Prezența ei mi se părea materială. Maica Domnului era aievea lângă mine. Eram fericit. Uitasem totul. Timpul părea nesfârșit. Atunci Ea mi-a spus:

”Eu sunt dragostea ta. Să nu te temi. Să nu te îndoiești. Biruința va fi a Fiului meu. El a sfințit locul acesta acum pentru cele viitoare. Puterile întunericului cresc și încă vor mai înspăimanta lumea, dar vor fi spulberate. Fiul meu așteaptă pe oameni să se întoarcă la credință. Azi sunt mai cutezători fiii întunericului decât fiii luminii. Chiar de vi se va părea că nu mai e credință pe pământ, să știți că totuși izbăvirea va veni, dar ca prin foc și prin pârjol. Lumea mai are de suferit. Aici însă e multa credință și am venit să vă îmbărbătez. Îndrăzniți, lumea e a lui Hristos!”

Apoi Maica Domnului a dispărut și am rămas copleșit de fericire. M-am uitat în mână, dar nu mai aveam nici o fotografie.

Valeriu vorbea simplu, deschis, fără urmă de părere de sine. Sufletul lui părea un potir din cel mai pur cristal, care se învrednicise a-L primi pe Hristos. Cugetul lui smerit și pacea cu care mi-a vorbit mi-au dat certitudinea că nu fusese o înșelare. Mă simțeam cumva și eu sfințit, înnoit, participând la minune. Cu intensitatea cu care țâșnesc într-o astfel de împrejurare luminile lăuntrice, cu sfială dar și cu convingere i-am spus simplu:

- Dumnezeu ne cercetează. Dacă noi vom cădea, El va birui. Ne trebuie credință, și acum putem avea mai multă. Să ne rugăm!

Am făcut împreună o scurtă rugăciune. Și în tăcerea camerei 4 pentru muribunzi, sufletele noastre s-au făcut pentru o clipă scară către cer.

(Ioan Ianolide - Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă)

Comentarii   

#1 Abelcioaei Paula 15-10-2013 02:44
Sfinților din închisorile comuniste , aveți grijă de români, de acolo de sus. Prea suntem nevoiți să plecăm și să ne îndepărtăm de locurile unde ne rămân inimile. Voi ne știți cel mai bine suferințele și ce bogată țară suntem. Vrem să revenim ACASĂ, la cei dragi nouă și să vorbim românește...
Citat
#2 Dorina Petrina 15-10-2013 05:33
Miracol Dumnezeiesc, fără cuvinte!
Citat
#3 Luciana 15-10-2013 18:29
Citez pe Abelcioaei Paula:
Sfinților din închisorile comuniste , aveți grijă de români, de acolo de sus. Prea suntem nevoiți să plecăm și să ne îndepărtăm de locurile unde ne rămân inimile. Voi ne știți cel mai bine suferințele și ce bogată țară suntem. Vrem să revenim ACASĂ, la cei dragi nouă și să vorbim românește...

Reveniți acasă! N-aș suporta să trăiesc, să râd, să plâng și să calc pământ străin mai mult de câteva zile. Nicăieri nu-i mai bine ca acasă, pe pământul nostru sfânt, românesc, în ciuda traiului din ce în ce mai greu. Aici, în schimb, avem tot ce ne trebuie: Biserica, părinîii, fraîii, prietenii, aici sunt îngropați cei mai bravi eroi ai neamului nostru, moșii și strămoșii noștri.
Doamne ajuta!
Mulțumim admin, să vă binecuvânteze Bunul Dumnezeu cu sănătate, putere de muncă și cu dragostea lui!
Citat
#4 Iuliana Samsing 20-10-2013 10:27
Ce bucurie sfântă să fii cercetat și încurajat de Însăși Maica lui Dumnezeu! La ce culmi înalte de trăire religioasă s-a putut ajunge!
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii