Închisoarea Mislea

Închisoarea Mislea
(mănăstirea cu gratii)

Destinata pentru: femei

Funcţionează până în anul:

Conducerea închisorii:

  • Elena Tudor (1944-1953)
  • Dobra Stan (1953-1954)
  • Mihail Dorobanţu (1954-1959)
  • Gheorghe Găvan (1959-1961)
  • Mihai Damian (1961-1966)
  • Nicolae Cozma (1966-?)

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Mislea, aşadar! Prima impresie a fost o uluire. Închisoarea domina coama lină, aproape plată, a unei coline, în mijlocul unei grădini cu pomi fructiferi. Iadul ni se prezenta în înveliş de rai. Pere aurii, mere roşii, lăcuite de lumina apusului, străluceau festiv în frunzişul încă viu al copacilor.

Am intrat pe o alee lungă, străjuită de plopi fremătători şi de tufe de liliac pe care toamna începuse să-şi etaleze paleta de culori. Flori încă viu colorate păreau că nu se grăbesc să se ofilească sub sărutul brumelor, care mai întârziau să apară.

La capătul aleii se deschidea o poartă masivă peste care se arcuia dominatoare turla clopotniţei. Închisoareaapărea ca un masiv patrulater înconjurat de ziduri străvechi de mănăstire, înalte, sprijinite pe contraforturi puternice. În afara incintei propriu - zise sprijinite de zidurile masive, în dreapta porţii se aflau clădirile administraţiei. Spre stânga, o clădire cu etaj, discret străjuită de arbori, era destinată direcţiunii. Pe partea dreaptă a patrulaterului, tot în afara incintei, se afla carantina. Aici erau ţinute timp de două săptămâni loturile de deţinute care veneau de pe tot cuprinsul ţării. De aici se repartizau deţinutele la expirarea carantinei fie în secţiile de producţie, fie în secţiile închise. În faţa carantinei se afla magazia cu materiale pentru secţiile de producţie. Dinfaţa clădirilor de administraţie, perpendicular pe aleea cu plopi, se deschidea o altă alee care ducea la clădirile corpului de gardă.

(Aspazia Oţel Petrescu - Strigat-am către Tine, Doamne)

Comentarii   

#1 Sophia 26-03-2011 14:58
Povestea despre Inchisoarea Mislea este extrem de interesanta, insa imi pare rau ca sunt atat de putine detalii. Ati putea sa introduceti cateva fragmente din cartea Nicoletei Bruteanu (Nicole Valerie Grossu) "Binecuvantata fii, inchisoare?" Ea a fost detinuta la Mislea, iar date despre acest loc se regasesc si in lucrarea ei.
Va multumesc pentru initiativa.
Citat
#2 Claudiu 26-03-2011 15:28
Da Sophia, in curand vom introduce mai multe articole despre ceea ce s-a intamplat la Mislea. La fel vom face si pentru alte inchisori a caror istoric nu l-am acoperit in intregime.
Cartea recomandata de tine nu o avem, dar pana sa putem intra in posesia unui astfel de material vom incerca sa suplinim cu alte lucrari.
Vom face in curand un apel la toti credinciosii care vor sa sprijine acest proiect, si vom prezenta o "lista" cu lucrurile de care avem nevoie, si in masura in care se va dori si se va putea...speram sa fim ajutati, ca sa facem cinste si marturisitorilo r dar si pentru a ne bucura de o lucrare facuta in comun, fiecare cu cat poate.
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii