Meniu biografic

vezi galerie foto (8 foto)
Ep. Nicolae Popovici
"E greu să fii devotat până la moarte lui Hristos, Dumnezeul nostru. E mare lucru şi minunat să duci, în tine şi prin tine şi-n alţii, la biruinţă finală, Duhul lui Hristos împotriva duhului veacului acestuia, care pe atâţia îi amăgeşte şi-i duce la pierzare!"
 • 03 Ianuarie 1903
 • Biertan, Târnava Mare
 • episcop
 • Mânăstirea Cheia
 • 20 Octombrie 1960
 • Biertan
  • Despre curajul de a rosti: episcopul Nicolae Popovici al Oradiei
  • Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903-1960). Monografie istorică

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Episcopul Nicolae Popovici la o ceremonie publicăClasele primare le-a urmat în școala săseasca din Biertan, învățând să vorbească în mod curent limbile germană și maghiară, după care a fost la liceul din Dumbrăveni, Școala Normală din Sibiu și Liceul ”Andrei Șaguna” din Sibiu, între anii 1923-1927, apoi la Cernăuți, unde în 1934 a obținut doctoratul în Teologie. Este remarcat de mitropolitul Nicolae Bălan, care îl trimite la studii de specializare la Facultatea de Teologie din Atena, între 1927-1928, apoi la München, la Facultatea de Filosofie, între 1928-1930, și la Tübingen, Leipzig și Breslau, între 1930-1932.

Pesonalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române din veacul XX, Nicolae Popovici este relativ putin cunoscut fată de cum ar merita să fie. S-a născut în 1903 în comuna Biertan, din fostul judet Târnava Mare, si-a făcut studiile secundare la liceul „Andrei Saguna” din Brasov si pe cele universitare la Facultatea de Teologie din Cernăuti, unde a sustinut si un strălucit doctorat pe tema epiclezei euharistice.

18 iulie 1946
„Viator”


NICOLAE POPOVICI
Episcop de Oradea Mare

Născut la 1903 în comuna Biertan, judeţul Târnava Mare.

Studiile secundare le-a făcut la liceul Andrei Şaguna din Braşov, iar cele superioare la academia teologică din Sibiu şi la Facultatea de teologie din Cernăuţi.

După aceea a mai făcut studii de specializare la Atena, München, Leipzig şi Breslau.

Copie
Confidenţial

Prea Sfinţitul Nicolae Popovici, Episcopul Oradiei,
Legionar1

Coleg şi prieten intim cu profesorul preot dr. Liviu Stan, primul consilier pentru culte al lui Horia Sima şi Director General al Ministerului Cultelor în timpul Mişcării Legionare, Prea Sfinţitul Nicolae Popovici este un sprijinitor al Mişcării Legionare, de altfel ca şi mitropolitul său Nicolae Bălan, din ale cărui sfaturi n-a ieşit niciodată.

În spiritul acesta, legionar, este scrisă foaia oficială a episcopiei Oradiei „Legea Românească”.

Vom cita numai două exemple:

131/12 ianuarie 1950

FIŞE

Popovici Nicolae, Episcop al Oradiei. Este născut la 3 ianuarie 1903, în comuna Biertan, jud. Tr. Mare. Licenţa în Teologie şi-a luat-o la Facultatea de Teologie din Chişinău, terminându-şi studiile de specialitate în străinătate la Atena, Munchen, Leipzig, Breslau şi Tubingen, după care, revenind în ţară, a fost numit profesor la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, în care calitate a funcţionat din anul 1930 până în 1936, dată la care a fost numit episcopul Oradiei prin decret regal.

În timpul dictaturii antonesciene, Nicolae Popovici, a participat la „misiunea religioasă” întreprinsă în Basarabia, unde a plecat cu o echipă de preoţi şi un diacon. A susţinut prin predici, pastorale şi acţiuni de teren activitatea şi întreaga operă şi dictatura antonesciană.

Tov. Inspector,

În calitatea mea de om de serviciu, la Episcopia Ortodoxă Română Oradea, vă aduc la cunoştinţă următoarele, pentru a le comunica şi Dvs. celor în drept a le cunoaşte şi a lua măsurile pe care le impun împrejurările. La încadrările din 1949, Prea Sf. Episcop Nicolae Popovici, m-a îndepărtat de la Episcopie şi m-a încadrat la şcoala de cântăreţi - pentru a se răzbuna împotriva mea, pentru atitudine pe linia sindicală.

131/4 aprilie 1950

NOTĂ

Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a venit la Bucureşti spre a lua de la Ministerul Cultelor „bun de tipar”, pentru pastorala sa de Paşti [şi] a afirmat în legătură cu aceasta în ziua de 28 martie a.c., următoarele:

„Cei de la Culte îmi fac greutăţi. Spun că nu am respectat normativul dat de ei, adică nu am tratat despre cele trei probleme pe care trebuia să le ating:

Notă,

În luna expirată, episcopul Nicolae Popovici al Oradiei a avut noi manifestări antidemocratice:

Astfel, în prima zi de Paşti, în loc să dea citire - conform deciziei patriarhale - Pastoralei proprii a ţinut în catedrala din Oradea o predică cu substrat antidemocratic, din care cităm:

Notă,

Episcopul Nicolae Popovici al Oradiei semnalat în numeroase note anterioare cu manifestări instigatoare, continuă a avea aceeaşi atitudine şi în prezent.

Astfel, cu ocazia unei procesiuni ce a avut loc la mănăstirea Izbuc-Bihor, în prezenţa a cca. 1.000 credincioşi, Popovici a afirmat că „astăzi” conducătorii nu sunt alături de D-zeu şi nici nu cred în el; acestor oameni nu le vor reuşi planurile lor, căci fără D-zeu nu se va face nimic.

Puţini sunt cei care ştiu că marele episcop ortodox al Oradiei, Nicolae Popovici, a petrecut zece ani la Mănăstirea Cheia din judeţul Prahova, la hotarul cu Ardealul, pe vechiul drum care lega Muntenia de Transilvania, în mijlocul munţilor, la poalele Zăganului, într-un ţinut aproape pustiu şi rareori cercetat de cineva în perioada anilor 1950-1960. Slujitorii Bisericii cunosc prestigiul de care se bucura tânărul episcop al Oradiei (1936-1950), precum şi încercările prin care acesta a trecut odată cu instalarea în România a regimului ateu ostil Bisericii.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
 • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii