Meniu biografic

vezi galerie foto (2 foto)
Niță Corneliu
  • 31 Mai 1927
  • student
  • 2 ani
  • Bacău, Suceava, Piteşti
  • 28 Februarie 1950

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Dom'le, am văzut..., am asistat la bătăi crunte. Un singur exemplu am să vă dau: un student din anul III de la Facultatea de Construcții din Iași, Corneliu Niță, a fost bătut în așa hal... până la omorât.

Vă mai amintiți cine l-a bătut?

Țurcanu și cu oamenii lui. Țurcanu cu Pușcașu... Băiatu' ăsta avea legături, la Bacău, cu o echipă care a omorât niște soldați ruși. Și l-au bătut să-i spună pe ăia. ”Nu-i știu! Nu știu”... ”Cum nu știi? Trebuie să știi... Îl știi pe ăla? Da, trebuie”... ”Nu, nu, nu.” L-au bătut, l-au bătut și, până la urmă, Țurcanu a zis:

”Lăsați-l pe mâna mea”.

Mi-aduc aminte ca acuma... A luat o bară și, dom'le..., l-a bătut de la piept până a ajuns la ficat... Și unii îl țineau... Și i-a dat capul la o parte și i-a zis lu' unu' Gherman, care era student prin ultimii ani la medicină: ”Ia vezi, mă, ce-i cu el”. I-a luat ăla pulsul: ”Domnul Țurcanu..., a murit” Eram lângă el. Doi metri dacă aveam...

Întâmplarea a făcut că eram pe același prici, ne despărțeau doar doi... Eu eram aicea și el era aici... Și am asistat la treaba asta. Țurcanu l-a omorât... L-au întins pe jos, pe ciment. Țurcanu a plecat... El avea singur dreptul... și bătea în ușă, și venea imediat gardianul, și-i dădea drumul. Atunci a fost foarte supărat... Mă uitam pe fața lui și era agitat, era... Și, în sfârșit, au venit, l-au pus într-o pătură, l-au luat, l-au dus. S-a terminat.... În seara aia nu s-a mai bătut.

(Flaviu George Brezeanu, înterviu în ”Experiențe carcelare în România comunistă”, Vol. I, Ed. Polirom, Iași, 2007, p. 60)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii