Nume real: Hannah Rabinsohn, evreica (1/12/1893, Codaesti, Vaslui - 3/06/1960, Bucuresti)

Supranumita "Doamna rosie" a blocului sovietic, liderul neoficial al Partidului Comunist Roman imediat dupa razboi, conducătoarea din umbră al ţării pe care o ura din tot sufletul, agenta nr. 1 a Moscovei la Bucureşti, a contribuit din plin la genocidul comunist si la distrugerea României sub bagheta lui Stalin.

"A fost o terorista de anvergura internationala, cu nimic mai prejos decat un alt produs mai tardiv al Moscovei, Carlos Ilici Ramirez. Daca in cruzime ea l-a egalat pe Carlos, in schimb l-a depasit categoric in privinta vicleniei si machiavelismului" (Liviu Vălenas, "Memorialul stalinismului", pg. 166)

De profesie croitoreasa, a fost agenta a N.K.V.D.- ului şi a Cominternului - Internationala Comunista - (1919-1943), condamnata în 1936 la 10 ani închisoare si schimbata, în urma unui acord romano-sovietic, cu Ion Codreanu, luptator unionist basarabean arestat de sovietici. A avut o viata aventuroasa, era "deosebit de eleganta, caci se îmbraca la Paris (şi se dezbraca la Bucureşti)", contractând mai multe casatorii, dintre care cea cu ing. Marcel Pauker (la 1 iunie 1921, la Zurich, Elvetia), pe care l-a denuntat ca trotkist, fiind împuşcat în 1938 din ordinul lui Stalin.

A urmat şcoala de cadre "V.I.Lenin" a Cominternului, fiind membra a Biroului Politic al P.C.R. "de peste hotare" si jucând un rol important în formarea diviziei "Tudor Vladimirescu" (din prizonierii romani aflati în lagarele sovietice); dupa desfiintarea Comintern, Ana Pauker a lucrat la sectia romana a unui institut care se ocupa cu problemele reeducarii prizonierilor si conducea Radio Romania Libera. Avansată colonel al armatei sovietice de catre "ţarul roşu" de la Kremlin, a venit în Romania împreuna cu armata sovietica de ocupatie, la 16 septembrie 1944, cand a coborat din avion in uniforma de general sovietic.

Din ordinul lui Stalin şi Molotov - ambii avand pentru aceasta o mare slabiciune - Vâşinski a introdus-o în guvernul instalat de sovietici la 6 martie 1945.

6 noiembrie 1947 - 11 iulie 1952, a fost pusa în fruntea Ministerului Afacerilor Externe (prima femeie din lume ajunsa ministru de externe!) în locul lui Gheorghe Tatarascu. Punând in functiile de conducere evrei (peste 50% din aparatul) , întreaga politica externa a Romaniei se afla pe mana Anei Pauker, în cele din urma a Moscovei, fiind singura persoana din Romania care putea comunica prin telefon direct cu Stalin. Pe linie politica şi de stat, ca om de baza al Moscovei în Romania, Ana Pauker a fost "un agent de executie extraordinar, ca o maşina infernala".

16 aprilie 1949 - 24 noiembrie 1952, a avut functia de al doilea vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Ana Pauker, pion esential al Moscovei în Romania, a fost "aleasa" în Biroul Politic al C.C. al P.C.R. alaturi de Luka Laszlo, Burach Tescovici şi Gheorghe Gheorghiu Dej, ea având de fapt întreaga putere.

Trio-ul Hannah Robinsohn, Luka Laszlo, Burach Tescovici, condus de ea si având armata sovietică in tara, politia organizată in maniera teroristă, au dus o politică de represiune cruntă împotriva românilor pe care ii ura din tot sufletul, umplînd puşcariile cu opozanţii regimului, si demonstrând că era patrioată a U.R.S.S.- ul şi expansiunea acesteia era mai importantă decat teoriile comuniste şi mai ales decat aspiratiile româneşti. Puterea lor înceteaza în mai 1952, cand sunt înlăturati din functii, în urma declanşării campaniei antisemite de către Stalin. Arestată în februarie 1953, anchetată ca trotkista si deviationista, acuzata de legaturi cu serviciile de spionaj straine, de promovarea legionarilor în partid, de intarzierea colectivizarii si altele, scapă cu viata datorită morţii lui Stalin, devenind colaboratoare a Editurii Politice (pentru traducerile din clasicii marxism-leninismului).

(Dr. Dominuţ Pădurean, "Insula Şerpilor", Ed. Muntenia, Constanta, 2004, p. 350-353)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii