Alexandru Nicolschi, pe numele sau real Boris Grunberg, s-a nascut pe 2 iunie 1915, in Chisinau, intr-o familie foarte modesta. A terminat opt clase, dupa care, in 1937, a facut armata la Iasi. Din 1932 a activat in extrema stinga locala, astfel ca in 1940 a fost recrutat in RAZVDEKA, directie din NKVD care se ocupa de spionaj. Prima sa misiune a fost in Romania si, pentru ca a fost prins si a vrut  sa-si conspire identitatea, si-a schimbat numele in Nicolschi. A fost condamnat la munca silnica pe viata pentru spionaj la Aiud.

Imediat dupa eliberare a avut o ascensiune fulminanta: de la Formatiunile de Lupta Patriotica a ajuns la Directia Generala a Politiei, iar in 1947 a devenit inspector general al Politiei de Siguranta. Din 1948 pina in 1953 a ocupat functia de subdirector al Securitatii, pozitie din care, cum s-a dovedit mai tirziu, pusese microfoane pina si in casa lui Dej. In 1953 a fost promovat, devenind secretar general al MAI. Datorita afirmarii nationalcomunismului, in 1961, pe 31 ianuarie, a fost trecut in rezerva cu gradul de generallocotenent cu drept de a purta uniforma. Pe 16 aprilie 1991, cu o zi inaintea termenului de prezentare la Procuratura, unde i se deschisese un dosar, a murit in somn.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii