Dialog cu părintele Gheorghe Calciu despre înfruntarea greutăților închisorii prin rugăciune

„Neagra" era o celulă întunecoasă, unde nu se afla decât o tinetă plină, pe care n-o scotea nimeni s-o verse. 0 foloseam doar aşa, ca să nu facem pe jos, dar toată era numai murdărie şi urină, şi pe jos la fel... Acolo am stat şapte zile [acesta a fost doar unul din multele episoade în care părintele a stat la Neagra n.n.]. Hrana era o dată la două zile. Numai ceai şi turtă. Fără lumină, nu ştiai unde calci, nu ştiai nimic...

- Era o celulă de mărime obişnuită?

- Obişnuită, cred că de doi pe trei. Trebuia să o explorezi şi nu puteai, că era întuneric... Noaptea nu ţi se dădea nimic pe care să stai, ci dormeai aşa, rezemat de perete.

Mai dormeam şi pe vine, adică mă lipeam de perete, ca să nu ajung cu fundul de pământ, şi dormeam aşa. lar când simţeam că-mi scapă genunchii, mă trezeam. Şi rezistai, nu era chiar aşa de greu!

- Nu era greu să stai aşa şapte zile?!

- Ei... Pe urmă m-au scos de acolo şi m-au dus la baie.

- Şi cu ce vă ocupaţi timpul în perioada asta, la „Neagra"?

- Mă rugam lui Dumnezeu, că altceva nu aveam ce să fac, adică nu mai eram în stare să-mi făuresc vise... Şi mă rugam la Dumnezeu.

- Aveaţi o stare de pace, de linişte?

- Da, era o stare de pace.

- Dar ştiaţi că veţi ieşi de acolo, nu?

- Păi sigur, ştiam că am de stat şapte zile, aveam un termen.

- Multi părinţi pe care i-am întrebat au spus că i-a ajutat perioada de detenţie. Sfinţiei voastre v-a fost de folos inchisoarea?

- Sigur, dacă pe părinţi i-a ajutat, vă închipuiti cât ne-a ajutat pe noi, care nu eram teologi. Inchisoarea este ca un purgatoriu, ca să folosesc expresia asta. E un purgatoriu care te curăţă de păcate, şi mai ales te înalta spiritual. Niciodată n-am fost, nici măcar acum, mai apropiat de Dumnezeu decât am fost în închisoare! E ceva inexplicabil, dar dacă aveai în celulă un Gafencu sau un Oprişan, sau dacă aveai un preot, se instala o atmosferă sacră, şi vorbeam cu Dumnezeu mai mult, şi simteam prezenţa lui Dumnezeu mai mult decât acum.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii