Meniu biografic

vezi galerie foto (7 foto)
Pr. Ștefan Marcu
"Cine se pune în slujba binelui, adună puzderie de duşmani în jurul său. Aici satana îşi concentrează cohortele sale de diavoli. Uneori e bună şi sabia de la cingătoare, dar sabia spiritului e cea mai eficace împotriva răului."
  • 28 Noiembrie 1906
  • Poiana, Vrancea
  • preot
  • 16 ani
  • Vaslui, Sadaclia, Tismana, Galaţi, Jilava, Aiud, Valea Neagră, Peninsula (Valea Neagră), Poarta Albă
  • 28 Septembrie 1989

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Venind de la șantier1 în pas de marș, repetam în gând rugăciunea: Doamne al puterilor, fii cu noi, căci altul afară de tine, ajutor întru necazuri, nu avem! Doamne al puterilor, miluiește-ne pe noi!

... Și diavolul a intrat în Iuda. Iar Iuda era de astă dată un preot dobrogean, Andrei Ioan, ucenic al lui Hristos. Și l-a vândut pe Hristos și pe frații săi. (...)

Dincolo, pe lădiţă îşi făcea rugăciunea preotul Ştefan Marcu, din munţii Vrancei. Andrei Ioan se apropie în vârful picioarelor, plecând de la mine şi-l lovi peste obraz: Ce-i cu semnele astea mistice? Nu ştii că sunt interzise? Vrei să fim pedepsiţi toţi pentru tine?

Marcu, în picioare, îi răspunde senin: Loveşte-mă şi pe obrazul celălalt.2

Şi Iuda loveşte. Loviturile cad peste cap şi în coastă. Pe faţa lui Marcu apare roşul sângelui. Rezemat de stâlpul patului, primeşte sălbaticele loviri. Iuda urlă şi loveşte: Te învăţ eu trăire creştină! Martir te fac!

Când Iuda se opreşte gâfâind, cu sudori pe frunte, Marcu, tăcut îşi face semnul crucii. Iuda se îndepărtează, mârâind sudalmi, cu tot calendarul ortodox…3

(Pr. Dimitrie Bejan, Vifornița cea mare, Editura Tehnică, București, 1996, pp. 112-113)


1. Acțiunea se petrece într-una din coloniile de muncă de la Canalul Dunăre - Marea Neagră.

2. Iată un exemplu cât se poate de elocvent despre măsura duhovnicească la care a ajuns părintele Marcu, măsura iubirii de vrăjmași, măsura Lui Hristos Domnul care ne învață să ”Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.” (Matei 5, 38-41).

3. Întâmplarea este demnă de un adevărat pateric al închisorilor.

Comentarii   

#1 Andrei R. 27-09-2014 21:03
Incredibil.. de la un preot..
Citat
#2 Dan 28-09-2014 12:20
Da, pentru că așa cum a fost și un apostol vânzător, așa sunt și preoți nevrednici. Dar situația de față este foarte interesantă:
Cel care asuprește fratele e preot, cel asuprit este tot preot, iar cel care relatează cele întâmplate... e tot preot.
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii