vezi galerie foto (2 foto)
M. Tatiana Răduleț
  • 22 Iulie 1921
  • Berivoii Mari, Făgăraș
  • monahie
  • 13 ani
  • Craiova, Jilava, Târgșor
  • 24 Februarie 1986
  • Mănăstirea Tismana

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Această iubitoare de Hristos s-a născut la data de 22 iulie 1921 în comuna Berivoii Mari din regiunea Făgăraș, azi județul Brașov, având la botez numele de Victoria. Părinții săi se numeau Nicolae și Ana. Tatăl, Nicolae, era creștin ortodox convins, cu frică de Dumnezeu și ca mai toți ardelenii a fost simpatizant al Partidului Național Țărănesc condus de Iuliu Maniu. Se mută la cele veșnice în anul 1948. Mama Ana era născută în alt sat, Hîrseni, cu numele de familie Judele, era fiică de țărani, având o fire blândă și-a crescut cei șapte copii cu multă dragoste inspirându-le dragostea de Dumnezeu și respectul dintre oameni. A născut 4 băieți: Ioan, Vasile, Nicolae, Toma și trei fiice: Maria, Ana și Victoria care va deveni maica Tatiana.

Celularul Securităţii Craiova de pe strada Pavlov era o părticică din complexul Securitate-Miliție construit recent, cu care se mândreau de câte ori aveau ocazia, atât anchetatorii cât şi şeful arestului. [...]

Era în dimineaţa zilei de Paşti a anului 1960. După furia colectivizării şi valul arestărilor, o perioadă de relativă acalmie permitea atât victimelor cât şi călăilor să-şi sărbătorească Sfintele Paşti, fiecare în felul şi după posibilităţile lui. Oricât se îndepărtaseră unii de credinţă, obiceiurile pomenite din moşi-strămoşi, mai pe față, mai pe-ascuns, şi le păstrau.

Maica Tatiana RădulețÎn rubrica noastră de la "Ziarul Lumina" adeseori am evocat încercările unor monahi în perioada comunistă. Alături de aceşti prigoniţi de dictatura atee au fost şi vieţuitoarele mult rugătoare în mănăstirile din cuprinsul Patriarhiei Române, despre care în ultima vreme am găsit mai multe informaţii în arhivele fostei Securităţi. Una dintre vieţuitoarele persecutate de comunişti a fost maica Tatiana Răduleţ, stareţă a Mănăstirii Tismana.

Aceasta era originară din Berivoii Mici, fostul judeţ Făgăraş, născută la 22 iulie 1921 într-o familie numeroasă, de oameni simpli şi credincioşi, care la botez a primit numele de Victoria. După terminarea şcolii primare din localitatea natală, este luată la Bucureşti şi crescută de o mătuşă, care avea un atelier de croitorie.

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii