Meniu biografic

vezi galerie foto (10 foto)
Virgil Maxim
"Hristos e mereu osândit în fiecare din cei care-L mărturisesc, răstignit de toţi pilaţii puterii pământeşti pentru a nu-şi pierde scaunele!"
  • 04 Decembrie 1922
  • Ciorani, Prahova
  • elev
  • 22 ani
  • Aiud, Alba Iulia, Galda de Jos, Târgşor, Jilava, Gherla, Văcăreşti
  • 19 Martie 1997
  • Salciile, Prahova
    • Nuntașul cerului (Isihas)
    • Imn pentru crucea purtată. Abecedar duhovnicesc pentru un frate de cruce

Media kit FCP (bannere)

Fericiti cei Prigoniti

Mărturii ale cititorilor

10 cărți de bază

Promovăm

Fototeca ortodoxiei românești

Nevoile familiei crescând, am reuşit să iau, prin examene excepţionale, categorii de salarizare. Categoria a cincea nu am primit-o pentru că nu aveam studii. Atunci am făcut o cerere la minister şi mi s-au aprobat examene de diferenţă la Liceul teoretic; dând câte doi ani într-unul (1968-70), am obţinut în primăvara lui '70 bacalaureatul.

Aveam 48 de ani. Îi întrecusem pe olteni care-şi luaseră angajamentul să realizeze planul cincinal în zece ani. Dar pentru obţinerea categoriei era necesar să ai şi Şcoala de gradul II de construcţii, şi Profesionala. Şi mi-am zis: "Multe prostii am făcut eu în viaţă, hai să le fac şi pe acestea două". Şcoala de gradul II a durat un an, iar pentru profesională, având deja bacalaureatul, am dat diferenţa la tehnologia materialelor şi rezistenta materialelor.

Aşa am putut să mă prezint la examenul de categoria a cincea. În fine, la 50 de ani ajungeam OM, căci îmbătrânisem elev.

În 1974 s-au înfiinţat facultăţile de subingineri. Fiecare întreprindere trebuia să trimită doi muncitori bacalaureaţi la examene pentru cursurile serale. Cursurile durau cinci ani; prima condiţie pentru candidat era să fie membru de partid, pentru că cei cu funcţii nu erau titraţi şi nu puteau fi promovaţi profesional. Dar după două săptămâni a căzut condiţia, pentru că mai erau locuri vacante; un act de clemenţă îngăduia vulgului să se ridice. Era de prisos să ajung tânăr subinginer la 55 de ani, epuizându-mă, după munca pe şantier, cu naveta la Bucureşti, numai pentru titrare. Am rămas şef de formaţie, având posibilitatea să mă îngrijesc de educaţia fiicei mele.

(Virgil Maxim - Imn pentru crucea purtată, Ediția a II-a, Editura Antim, 2002, pp. 436-437)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Calendarul de comemorări

Comemorari recente

Citatul zilei
  • "Trebuie să mărturisim prin comportarea de zi cu zi, poate cu suferinţă, cu sânge şi chiar cu viaţa de ni se va cere." Traian Trifan

Ultimele comentarii